Αρχική Καρτέλα 1 Καρτέλα 2 Καρτέλα 3 Καρτέλα 4 Καρτέλα 5
Τελευταία νέα

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Αυστηρή προειδοποίηση Σαμαρά προς «αντάρτες»

του Γιωργου Σ.Μπουρδαρα

Θα διαγράφονται όσοι δεν δίνουν θετική ψήφο σε κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή – Αφορμή, η στάση των κ. Νικ. Κακλαμάνη, Δημ. Κυριαζίδη.


Με διαγραφές προειδοποιεί ο κ. Αντ. Σαμαράς όσους βουλευτές της Ν.Δ. πιθανώς σκέφτονται να παίξουν ρόλο «αντάρτη» σε κρίσιμες, μνημονιακού περιεχομένου, ψηφοφορίες στη Βουλή.

Αφορμή για την αυστηρή πρωθυπουργική παρέμβαση αποτέλεσε η επιλογή -αργά χθες το απόγευμα- των «γαλάζιων» κ. Νικ. Κακλαμάνη και Δημ. Κυριαζίδη να δηλώσουν «παρών», αντί να δώσουν θετική ψήφο, στην κρίσιμη τροπολογία για τη διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών. Η διαφοροποίηση των δύο δεν είχε άμεση επίπτωση στην έγκριση της τροπολογίας, καθώς οι παρόντες βουλευτές της αντιπολίτευσης ήταν τη δεδομένη στιγμή σαφώς λιγότεροι εκείνων της δικομματικής πλειοψηφίας. Ωστόσο, έδειξε μάλλον να αιφνιδιάζει το κυβερνητικό στρατόπεδο. Η πολιτική διεύθυνση της πλειοψηφίας, που ούτως ή άλλως βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού ενόψει κρίσιμων νομοθετικών πρωτοβουλιών, φέρεται να έχει εντοπίσει μόνο την περίπτωση του κ. Γ. Βλάχου ως πιθανού «αντάρτη» και γι’ αυτό φρόντισε εσπευσμένα χθες να προχωρήσει στην αντικατάστασή του από το πρώτο θερινό τμήμα.

Η επιλογή των δύο να κινηθούν εκτός γραμμής, λοιπόν, στάθηκε αιτία και αφορμή να καλέσει αμέσως ο πρωθυπουργός τον γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ. κ. Θ. Μπούρα, ώστε εκείνος με τη σειρά του να μεταφέρει κατ’ αρχάς στους προαναφερόμενους πρωταγωνιστές της μίνι ανταρσίας αλλά και ευρύτερα αυστηρό μήνυμα: «Αν σε οποιαδήποτε μελλοντική ψηφοφορία σχετική με προαπαιτούμενα -προκειμένου, δηλαδή, η Ελλάδα να πάρει την αναγκαία δόση του δανείου, ώστε να βγούμε επιτέλους από την κρίση- υπάρξει διαφοροποίηση βουλευτών από τη θέση της κυβέρνησης, τότε η Ν.Δ. θα είναι υποχρεωμένη να διαγράψει τους βουλευτές αυτούς». Αξιοσημείωτο είναι ότι η «δεδηλωμένη πλειοψηφία» στα θερινά τμήματα της Βουλής -που, ως γνωστόν, θα κληθούν να διαχειριστούν και άλλα κρίσιμα ν/σ- στηρίζεται σε μόλις δύο βουλευτές: Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έχουν 52 σε σύνολο 100 βουλευτών που μετέχουν σε κάθε ένα από τα τρία τμήματα της θερινής περιόδου για το Κοινοβούλιο.

Από τα σχόλια που ακούγονταν στις συζητήσεις στο Περιστύλιο, όμως, προέκυπταν ερωτήματα ως προς τον βαθμό αιφνιδιασμού και της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την ξαφνική εξέλιξη: Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποβάλει αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας για ορισμένα άρθρα του νομοσχεδίου (Φορολογικού Κώδικα), όχι όμως και για την επίμαχη τροπολογία. Η ονομαστική ψηφοφορία δεν κατέδειξε διαφοροποιήσεις «γαλάζιων» βουλευτών: άπαντα πέρασαν με τουλάχιστον 52 «ναι».





Πηγή: http://www.kathimerini.gr/

Disqus

Days Remaining:
Hours Remaining:
Minutes Remaining:
Seconds Remaining:
Blogger Wordpress Gadgets