Μόνο υπερηφάνεια και αισιοδοξία μπορεί να προσφέρει στους δύσκολους καιρούς της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, η είδηση ότι Έλληνες επιστήμονες διαπρέπουν και βρίσκονται στην πρωτοπορία του τομέα τους σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η Ελληνική Ιατρική συνεχίζει να απολαμβάνει την εκτίμηση της Παγκόσμιας Ιατρικής Κοινότητας και αυτό επιβεβαιώνεται από τις προσκλήσεις που δέχονται, πρωτοπόροι στον τομέα τους Έλληνες γιατροί, για να διδάξουν και να παρουσιάσουν τα επιτεύγματα τους στα πάνελ παγκοσμίων συνεδρίων.
Ένας απ αυτούς βρέθηκε πρόσφατα μεταξύ 11 κορυφαίων επιστημόνων απ όλο τον κόσμο και «εκπροσώπησε» την ιατρική επιστημονική κοινότητα της Ελλάδας στο Πακιστάν, όπου πραγματοποιήθηκε το «Karachi Spine 2013» .
Πρόκειται για τον Επισκέπτη Καθηγητή, νευροχειρουργό-χειρουργό Σπονδυλικής Στήλης κ Ιωάννη Πολυθοδωράκη, που εξειδικεύεται σε τεχνικές Ελάχιστα Παρεμβατικής Χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης.
Ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας βρέθηκε στο Καράτσι προσκεκλημένος της Παγκόσμιας Εταιρίας Σπονδυλικής Στήλης και της Νευροχειρουργικής Εταιρείας του Πακιστάν.
Ο κ Πολυθοδωράκης, πραγματοποίησε δυο διαλέξεις τις οποίες παρακολούθησαν εξήντα ορθοπεδικοί και νευροχειρουργοί από 20 χώρες απ όλο τον κόσμο.
Το περιεχόμενο των δυο διαλέξεων του Έλληνα γιατρού αφορούσαν τα θέματα «Διαδερμική Σπονδυλοδεσία» και «Χειρουργικές Προσπελάσεις στην Αυχενο-Θωρακική Συμβολή».
Η αρτιότητα των παρουσιάσεων του κ Πολυθοδωράκη, σε συνδυασμό με τις πρωτοποριακές τεχνικές που χρησιμοποιεί, απέσπασε τον θαυμασμό και τα χειροκροτήματα των γιατρών που τις παρακολούθησαν.
Σημειώνεται ότι το «Karachi Spine2013» είναι μια σειρά μετεκπαιδευτικών σεμιναρίων και εφαρμοσμένων εργαστηρίων (σε πτωματικά παρασκευάσματα) εκμάθησης χειρουργικών τεχνικών Σπονδυλικής Στήλης για νευροχειρουργούς και ορθοπεδικούς χειρουργούς που θέλουν να εκπαιδευθούν στην σύγχρονη χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης.
Πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στο Καράτσι, ξεκίνησε το 2009 και ο κ. Πολυθοδωράκης ήταν προσκεκλημένος για δεύτερη φορά (2011 και 2013).
Παρόμοιες εκδηλώσεις διοργανώνονται στις ΗΠΑ, σε διάφορες χώρες της Ευρώπης ( δύο φορές στην Ελλάδα), στην Λατινική Αμερική, Ασία και Αφρική.