Αρχική Καρτέλα 1 Καρτέλα 2 Καρτέλα 3 Καρτέλα 4 Καρτέλα 5
Τελευταία νέα

Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Ελαιόλαδο όχι σε σε πλαστικά μπουκάλια

Άρθρο του πρ. προέδρου του ΕΦΕΤ, Νίκου Κατσαρού

Είναι γνωστό ότι το ελαιόλαδο αποδεδειγμένα έχει μια σειρά από ευεργετικές ιδιότητες.


Δρα προληπτικά στις καρδιοπάθειες, τα καρδιαγγειακά νοσήματα τον διαβήτη τύπου ΙΙ ,την παχυσαρκία τον καταρράκτη, την νόσο Altchaimer την γεροντική άνοια και μία σειρά από άλλα νοσήματα. Αυτά βέβαια πάντα σε συνδυασμό με την Μεσογειακή Δίαιτα.

Η Μεσογειακή Δίαιτα συνίσταται στην ευρεία κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, την συστηματική κατανάλωση δημητριακών και οσπρίων και την περιορισμένη χρήση κόκκινου κρέατος. Μάλιστα πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ σε εφτά χιλιάδες άτομα έδειξε ότι αυτοί που ακολουθούσαν την Μεσογειακή Δίαιτα με βάση το ελαιόλαδο είχαν στο αίμα τους αυξημένες ποσότητες αντιοξειδωτικών σε σχέση με αυτούς πού ακολουθούσαν μια ευρωπαϊκή ή αμερικανική δίαιτα. Επίσης έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγου έδειξε ότι αυτοί που ακολουθούσαν την Μεσογειακή Δίαιτα με βάση το ελαιόλαδο είχαν κατά 30% βελτιωμένη μνήμη σε σχέση με αυτούς που ακολουθούσαν μια άλλη δίαιτα. Η έρευνα κράτησε δώδεκα χρόνια και αφορούσε άτομα ηλικίας πάνω από 65 χρονών.

Η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα στην παραγωγή ελαιολάδου μετά την Ισπανία και την Ιταλία ,αλλά το 80% από αυτό είναι έξτρα παρθένο ενώ οι άλλες δύο χώρες Ισπανία και Ιταλία έχουν πολύ μικρότερα ποσοστά. Όταν λέμε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης εννοούμαι απλή πίεση του ελαιοκάρπου στην συνηθισμένη θερμοκρασία δηλ. ό,τι πιο φυσικό υπάρχει .

Η Ελλάδα είναι πρώτη στην κατανάλωση ελαιολάδου με περίπου 20 κιλά ετησίως .Δυστυχώς όμως παρά τα σημαντικά αυτά πλεονεκτήματα του ελαιολάδου το 70% από αυτό πουλιέται ως χύμα είτε στην εγχώρια αγορά είτε εξάγεται για να αναμιχθεί στην συνέχεια με ιταλικά ή ισπανικά ελαιόλαδα και να κερδίσουν αυτά τις ξένες αγορές.

Σύμφωνα με την νομοθεσία το ελαιόλαδο μπορεί να πωλείται σε ποσότητες μέχρι πέντε κιλών από γυάλινη, μεταλλική ή πλαστική συσκευασία. Τα τελευταία χρόνια οι συσκευασίες ελαιολάδου έχουν βελτιωθεί σημαντικά και έχουν επανηλλειμένα βραβευθεί τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Και βέβαια όλες οι συσκευασίες ήταν γυάλινες ή μεταλλικές. Κανείς δεν σκέφτηκε καν να παρουσιάσει μια συσκευασία σε πλαστικό. Η εταιρεία Λάμδα παρουσιάζει το ελαιόλαδο στα καταστήματα Ηarrolds του Λονδίνου με τιμές 22.000 Ε και σε μεγάλο μέρος οφείλεται στην εξαιρετική συσκευασία.

Έχω επανηλλειμμένα συμμετάσχει σε επιτροπές αξιολόγησης συσκευασιών ελαιολάδου και είδα μοναδικές, εξαιρετικές συσκευασίες Οι παραγωγοί πρέπει να καταλάβουν ότι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της προώθησης του ελαιολάδου είναι η συσκευασία. Η συσκευασία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του branding του ελαιολάδου.

Διαθέτουμε το καλύτερο ελαιόλαδο στον κόσμο με τα καλύτερα υγιεινά και ποιοτικά χαρακτηριστικά. Δεν επιτρέπεται λοιπόν το μοναδικό αυτό προϊόν να κυκλοφορεί σε πλαστική συσκευασία, σε οποιαδήποτε κατηγορία και αν ανήκει. Επιπλέον πρέπει να γνωρίζουμε ότι το ελαιόλαδο είναι φωτοευαίσθητο και πρέπει να βρίσκεται σε σκοτεινή συσκευασία.

Ας αναλάβουμε εμείς οι καταναλωτές μια πρωτοβουλία προβολής του ελαιολάδου αγοράζοντας ελαιόλαδο σε γυάλινες συσκευασίες να αντιληφθούν επιτέλους και οι παραγωγοί ότι το προϊόν τους αποκτά προστιθέμενη αξία όταν βρίσκεται σε καλόγουστη γυάλινη ή μεταλλική συσκευασία. Δεν περιμένω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οιανδήποτε πρωτοβουλία. Περιμένω όμως από τους συνεταιρισμούς και τις ενώσεις ελαιολάδου να επιμείνουν στα μέλη τους να μην χρησιμοποιούν πλαστική συσκευασία.




Πηγή: spirospero.gr

Disqus

Days Remaining:
Hours Remaining:
Minutes Remaining:
Seconds Remaining:
Blogger Wordpress Gadgets