Οι θρησκευτικοί «θησαυροί» της Ελλάδας αποτελούν πλέον το νέο ατού κυβέρνησης και Εκκλησίας για την προσέλκυση τουριστών από ξένες χώρες.
Το «βλέμμα» στρέφεται προς τα μνημεία της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και κυρίως τις βυζαντινές και τις μεταβυζαντινές εκκλησίες, τους καθεδρικούς ναούς, τα ξωκλήσια και τα μοναστήρια, που είναι τμήματα της πολιτιστικής κληρονομιάς και αποτελούν πόλο έλξης εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών.
Στην κατεύθυνση αυτή, η Εκκλησία της Ελλάδoς με το υπουργείο Τουρισμού υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας, επικεντρώνοντας τις προσπάθειες στην προσέλκυση ξένων επισκεπτών με βασικό στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και κατ' επέκταση την ενίσχυση της οικονομίας των τοπικών κοινωνιών.
Το μνημόνιο υπέγραψαν ο πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος και η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη.
Ωστόσο, οι προσπάθειες έχουν ξεκινήσει ήδη από πέρυσι τον Μάιο, όταν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος επισκέφθηκε τη Ρωσία. Ταυτόχρονα οι επαφές μητροπολιτών συνεχίζονται και με άλλες χώρες, όπως την Κίνα και την Ιαπωνία.
Επιπλέον έχει ήδη υπογραφεί σχετικό σύμφωνο με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, για τη συνεργασία των δύο Εκκλησιών σε αυτόν τον τομέα.
Σημειώνεται ότι ταυτόχρονα με την επίσκεψη του Πατριάρχη της Ρωσίας στην Εκκλησία της Ελλάδος και το Αγιον Ορος, μία δεύτερη ομάδα Ρώσων εκκλησιαστικών αξιωματούχων και άλλων στελεχών πραγματοποίησε προσκυνηματική περιήγηση σε διάφορα σημεία της χώρας.
Επίσης, συνολικά 500 τουριστικοί πράκτορες από τη Ρωσία επισκέφθηκαν την Κέρκυρα, ενώ 100 Ρώσοι δημοσιογράφοι μετέβησαν στα Μετέωρα. Η ρωσική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε και το Προκόπι Ευβοίας, όπου βρίσκεται το ιερό προσκύνημα του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου.
Η Εκκλησία της Ελλάδος από την προηγούμενη χρονιά αναζητεί προσκυνηματικά πρακτορεία, τα οποία θα προσφέρουν περιηγήσεις υψηλού επιπέδου. Γι' αυτόν τον σκοπό έχει απευθυνθεί σε ρωσικά τουριστικά πρακτορεία, με ειδίκευση στον τουρισμό στην Ελλάδα, προτείνοντας να περιλάβουν στα πακέτα διακοπών προσκυνηματικούς τόπους, όπως θρησκευτικά μνημεία, ιερές μονές και προσκυνήματα των μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Τα σχέδια περιηγήσεων, που υποβλήθηκαν από τις εταιρείες, εγκρίθηκαν από την Ιερά Σύνοδο και αναμένεται να εξεταστούν και από τη ρωσική πλευρά.
Την ίδια στιγμή, η Εκκλησία της Ελλάδος έχει απευθύνει έκκληση προς όλες τις μητροπόλεις της για τη δημιουργία ειδικών οδηγών που θα μεταφραστούν στα Ρωσικά.
«Πόρτα στο Βατικανό»
Σύμφωνα μάλιστα με τη Συνοδική Επιτροπή που υλοποιεί προγράμματα για τον τουρισμό, ένας βασικός στόχος είναι να «ανοίξει» η χώρα μας «πόρτα στο Βατικανό», καθώς το κάλεσμα δεν απευθύνεται μόνο σε ορθόδοξες χώρες. Αν και ο μεγαλύτερος αριθμός πιστών προέρχεται από Ρωσία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Σερβία, στην Ελλάδα έχουν αρχίσει να καταφτάνουν και τουρίστες που δεν έχουν παράδοση στη θρησκευτική λατρεία, όπως Κινέζοι και Γιαπωνέζοι.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι Κινέζοι δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους θρησκευτικούς τόπους της Ελλάδας, με τις εντυπώσεις να κερδίζουν τα Μετέωρα. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 10% της επισκεψιμότητας στον ιστότοπο της Εκκλησίας της Ελλάδος που αναφέρεται στον Χριστιανισμό είναι Κινέζοι.
Οι αρμόδιοι έχουν πλέον καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο θρησκευτικός-προσκυνηματικός τουρισμός τα τελευταία χρόνια καταγράφει ραγδαία αυξανόμενη τάση ανάπτυξης σε πολλές χώρες που διαθέτουν τις προϋποθέσεις για να δεχθούν τους επισκέπτες-προσκυνητές στηρίζοντας τις εθνικές τους οικονομίες.
Χιλιάδες πιστοί σε Τήνο, Πάτμο, Πάρο, Ημαθία
1,5 εκατομμύριο ξένοι τουρίστες
Χιλιάδες πιστοί συρρέουν κάθε χρόνο σε φημισμένους θρησκευτικούς προορισμούς με κορυφαίο την Παναγία της Τήνου. Η Παναγία Σουμελά στην Ημαθία υπολογίζεται ότι δέχεται 500.000 προσκυνητές, ενώ μεγάλος αριθμός επισκεπτών αναλογεί και στον Αγιο Ιωάννη τον Ρώσο στην Εύβοια.
Πρόκειται για τους πλέον δημοφιλείς θρησκευτικούς προορισμούς, που μαζί με το Αγιον Ορος, την Πάτμο και την Πάρο, κάθε χρόνο υποδέχονται χιλιάδες πιστών.
Πέρυσι περίπου 1,5 εκατομμύριο αλλοδαποί τουρίστες που ήρθαν στην Ελλάδα επισκέφθηκαν και θρησκευτικούς προορισμούς ή θρησκευτικές εκδηλώσεις. Οι περισσότερες μετακινήσεις γίνονται άνοιξη και φθινόπωρο, κυρίως λόγω των φθηνών πακέτων που διαθέτουν τα ξενοδοχεία.
Επίσης, σε εκατοντάδες χιλιάδες υπολογίζονται οι πιστοί που πηγαίνουν στο μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα κάθε χρόνο, ενώ πλήθος κόσμου συρρέει και στο εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας Βάστας στην Αρκαδία με τα 17 δένδρα στη σκεπή του.
Ενα επίσης από τα σημαντικότερα μνημεία, ιστορικά και θρησκευτικά, αποτελεί ο λόφος του Αρείου Πάγου στην Ακρόπολη. Εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες τον επισκέπτονται ακολουθώντας τα βήματα του Αποστόλου Παύλου ο οποίος εκεί κήρυξε για πρώτη φορά τον χριστιανισμό στους Αθηναίους.
Λίστα με 300 μνημεία
Κατάλογο με 100 θρησκευτικά μνημεία, με στόχο ο τελικός αριθμός να ανέλθει σε 300 σε ολόκληρη την Ελλάδα, συντάσσει η Εκκλησία της Ελλάδος η οποία εδώ και έναν περίπου χρόνο έχει ζητήσει από τις μητροπόλεις την αποστολή σχετικών στοιχείων.
Στόχος είναι να αναρτηθούν οι θρησκευτικοί προορισμοί στην ιστοσελίδα του ΕΟΤ προκειμένου οι επισκέπτες να έχουν τη δυνατότητα, εκτός από την πληροφόρηση, να πραγματοποιούν και απευθείας κρατήσεις σε ξενοδοχειακά καταλύματα. Μάλιστα, για τον λόγο αυτό προωθείται άμεσα νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα επιτρέπεται η πραγματοποίηση κρατήσεων από την ιστοσελίδα του ΕΟΤ.
Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά γίνεται οργανωμένη καταγραφή μνημείων που συνοδεύεται με φωτογραφίες και πληροφορίες για τα διαθέσιμα καταλύματα στην ευρύτερη περιοχή, τη λειτουργία εστιατορίων και άλλων καταστημάτων και γενικά μία περιγραφή των γενικών και ειδικών υποδομών περιοχών στις οποίες βρίσκονται θρησκευτικά μνημεία.
Πηγή: ethnos.gr