Αρχική Καρτέλα 1 Καρτέλα 2 Καρτέλα 3 Καρτέλα 4 Καρτέλα 5
Τελευταία νέα

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

ΨΥΧΗ - ΝΟΥΣ - ΔΙΑΝΟΙΑ



Γράφει η Άννα Μαργαρίτη

3ο    μέρος

"Ψυχικός δε άνθρωπος ού δέχεται τα του πνεύματος του Θεού μωρία γαρ αυτό έστί".

 Ο ψυχικός είναι εκείνος που αφιερώνει την κάθε σκέψη του σε ότι αφορά την ψυχή του και δεν γνωρίζει ότι χρειάζεται άνωθεν βοήθεια, ούτε δέχεται τα πνευματικά νοήματα γιατί τα θεωρεί ανοησίες και νομίζει ότι υποδηλώνουν την αγνωσία.  Ψυχικός ή φυσικός είναι εκείνος που νομίζει ότι όλα γίνονται κατά φυσικήν  ακολουθίαν και δεν νομίζει ότι υπάρχει τίποτα πάνω από την φύση.



Ας  επανέλθουμε όμως στον ανθρώπινο νου, αυτόν δηλαδή δια του σώματος και συγκεκριμένα δια του εγκεφάλου. Θα πούμε ευθύς εξ' αρχής ότι δεν υπάρχουν δύο διαφορετικοί νόες ή δύο διαφορετικές συνειδήσεις ή δύο διαφορετικές διάνοιες. Ο νους είναι ενιαίος,  και η διάνοια, και η συνείδηση, που όμως εκφράζονται σε δύο επίπεδα:  α) στο υπέρ φύση και β) στο φυσικό ή ανθρώπινο επίπεδο.

O ίδιος ο νους της ψυχής η ίδια η διάνοια ως φως νοερό, άυλο και ασώματο διαχέεται, όπως οι ακτίνες του ηλίου και δια μέσου αυτού ενεργεί και λειτουργεί για να αποκτήσει κάθε είδους εμπειρία και συναίσθημα, που προσφέρει το πολύπτυχο και πάντοτε διαφοροποιημένο σύμπαν. Κάθε εμπειρία του ανθρώπινου πεδίου κι όταν επιστρέψει στην πηγή του θα συναποκομίσει τις εξαγνισμένες και αφομοιωμένες πια αυτές εμπειρίες που αποκόμισε κατά την διάρκεια της γήινης ζωής του.

Ο νους της ψυχής  δεν μπορεί να λειτουργήσει άμεσα στο σώμα, επειδή η συνειδητότητά του ανήκει σε διαφορετικό  πεδίο. Μόνο δια των εγκεφαλικών νευρικών κυττάρων μπορεί να ενεργήσει.

Η δράση όμως και η εν γένει συμπεριφορά της λειτουργίας αυτής εναπόκειται πλέον στον εκδηλωμένο νου και όχι στην αρχική πηγή του (το νου της ψυχής).  Είναι  δική του επιλογή ο δρόμος που θα ακολουθήσει, η ανοδική ή καθοδική πορεία ή  η αδράνεια του. Αυτό εναπόκειται στην απόλυτα ελεύθερη και δική του βούληση και επιλογή.  Αυτός θα επιλέξει  αν θα στραφεί και θα συμφύρεται προς το ανθρώπινο σώμα, προς το ζώον, ή προς τον Ουράνιο Πατέρα του.

Το τρίπτυχο ψυχή - εγκεφαλικός- νους,  σώμα, είναι στενά συνδεδεμένα στην επίγεια ζωή τους.

Η ψυχή στέλνει την ενέργεια της και δημιουργεί τον εξατομικευμένο εγκεφαλικό νου και αυτός εφοδιάζει το ανθρώπινο σώμα με ζωτικά στοιχεία, το εκλογικεύει και του παρέχει τις διανοητικές ικανότητες. Με την σειρά του το σώμα γίνεται ο ναός όπου λειτουργεί ο νους και ενδεχομένως το πνεύμα, γι αυτό το λόγο το φορέα αυτόν τον οφείλουμε να τον διατηρούμε καθαρό και ευπρεπή για να είναι πάντοτε πρόσφορος για την λειτουργία. Ο εξωτερικός περίγυρος της ψυχής είναι οι αισθήσεις, ο χώρος που λειτουργεί είναι η διάνοια και αρχιερέας της ο νους.

"Ζητείτε και ευρήσετε,  Αιτείτε και δοθήσεται, κρούεται και ανοιγήσεται.  Ιδού έστηκα επί της θύρας και κρούω. Εάν τις ακούσει της φωνής μου και ανοίξη την θύραν,  και εισελεύσομαι προς αυτόν και δειπνήσω μετ' αυτού και αυτός μετ' εμού".
Αποκάλυψη Κεφ. γ' 20.


ΨΥΧΗ - ΝΟΥΣ- ΔΙΑΝΟΙΑ 1ο μερος
ΨΥXΗ - NOYΣ - ΔΙΑΝΟΙΑ 2ο μερος

Disqus

Days Remaining:
Hours Remaining:
Minutes Remaining:
Seconds Remaining:
Blogger Wordpress Gadgets