Αρχική Καρτέλα 1 Καρτέλα 2 Καρτέλα 3 Καρτέλα 4 Καρτέλα 5
Τελευταία νέα

Τρίτη 7 Μαΐου 2013

«ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΕΙΣ ΤΗ ΓΕΝΕΣΗ» - ΑΓΙΟΥ ΕΦΡΑΙΜ ΤΟΥ ΣΥΡΟΥ - Προλεγώμενα Εκδότη


 
Το παρόν Υπόμνημα εις τη Γένεσιν, τού αγίου Εφραίμ τού Σύρου μεταφράσαμε, όσον το εφ' ημίν, εκ της λατινικής μεταφράσεως, την οποίαν έκανε ο R.Μ.Tonneau εκ της συριακής γλώσσης και την δημοσίευσε εις το Corpus Scriptorum Christianorum Orientalium. Scriptores Syri, tom. 72.


Ο R.M.Tonneau χρησιμοποίησε το χειρόγραφο Vat. Sir. 110, και τη ρωμαϊκή Εκδοση τούPetrus Benedictus, tom. I, σελ. 1-115 και σελ. 194-235.

Σημειώνει όμως ότι σ’ αυτήν τη ρωμαϊκή έκδοση και από την σελίδα 226 μέχρι 235, δεν είναι δυνατό να βρεθεί από πού έγινε η αναπαραγωγή του κειμένου, διότι η πηγή τους δεν βρίσκεται στο συριακό χειρόγραφο Vat. Sir. 110.

Το χειρόγραφο αυτό μετά το φύλλο 95 δεν έχει πολλά άλλα φύλλα ήδη απ' την εποχή τού Assemani (Ιδέ: Bibliothec. Apost. Codd. mss. Catal., I, 3, σελ. 76 και εξής).

Στην μετάφραση τού Tonneau πρότεινε διορθώσεις ο Τ. Jansma στο Or. Chr., 20, 1972, 59 ss και 22, 1974, 121 ss, τις οποίες όμως εμείς δεν λάβαμε υπ' όψει. Έτσι, παραδίδομε εις το ελληνικό κοινό ένα έργον τού αγίου Εφραίμ, που για πρώτη φοράν κυκλοφορεί στην ελληνική γλώσσα.

 

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ – ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ
ΘΕΟΛΟΓΟΣ-ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

 

Disqus

Days Remaining:
Hours Remaining:
Minutes Remaining:
Seconds Remaining:
Blogger Wordpress Gadgets