Αρχική Καρτέλα 1 Καρτέλα 2 Καρτέλα 3 Καρτέλα 4 Καρτέλα 5
Τελευταία νέα

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

BBC: «Οι Ελληνες που λατρεύουν τους αρχαίους θεούς»

Αφιέρωμα στους...δωδεκαθεϊστές με αφορμή το Θερινό Ηλιοστάσιο

Τα «Προμήθεια» θα εορταστούν και φέτος στον Ολυμπο, όπου και γιορτάζονται επί 17 χρόνια, με τους πιστούς να «νιώθουν σαν στο σπίτι τους» στο ελληνικό βουνό, τόπο κατοικίας των 12 θεών, όπως αναφέρει ο ρεπόρτερ του βρετανικού δικτύου...




Φαίνεται σαν να μην έχουν τέλος τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου με κεντρικό θέμα την Ελλάδα- είτε πρόκειται για την οικονομία της χώρας, είτε για το μεταναστευτικό, είτε για την ΕΡΤ. ΄Η ακόμα και για τους...δωδεκαθεϊστές.


Αυτό εξάλλου είναι το θέμα που επέλεξε να φιλοξενήσει , μεταξύ άλλων, στο μαγκαζίνο του το βρετανικό δίκτυο BBC. Με αφορμή την έναρξη του Θερινού Ηλιοστασίου στις 21 Ιουνίου, ημερομηνία που, κατά το βρετανικό δίκτυο, έχει ειδικό βάρος για τους οπαδούς αρχαίων θρησκειών, γίνεται εκτενής αναφορά στο κίνημα «Ελλήνων Επιστροφή» (το οποίο, όπως μας εξηγεί το ρεπορτάζ «επιδιώκει να φέρει ξανά στο προσκήνιο τη θρησκεία, τις αξίες, τη φιλοσοφία και τον τρόπο ζωής των αρχαίων Ελλήνων») και στα «Προμήθεια», τους εορτασμούς προς τιμήν του μυθικού Προμηθέα, στον Ολυμπο.


Για τους οπαδούς του συγκεκριμένου κινήματος, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ, «η Ελλάδα είναι μία χώρα υπό Χριστιανική κατοχή (sic)». Ο ιδρυτής του, ωστόσο, Τρίφων Ολύμπιος, ο οποίος το 1996 ίδρυσε το «Ελλήνων Επιστροφή» υποστηρίζει στο βρετανικό δίκτυο ότι οι σχέσεις με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος έχουν βελτιωθεί. «Κατάλαβαν ότι δεν είμαστε επικίνδυνοι, ούτε παγανιστές, ούτε σατανιστές. Είμαστε φιλήσυχοι άνθρωποι με ιδέες χρήσιμες για την κοινωνία.», όπως λέει χαρακτηριστικά.


Η «Ελλήνων Επιστροφή», όπως μας διαφωτιζει το BBC, έχει ως επίκεντρό της το Δωδεκάθεο, ενώ οι οπαδοί της αποτελούν ένα «ιδιόρρυθμο μείγμα...από θιασώτες του New Age, αριστερούς που απεχθάνονται την εξουσία της Ορθοδόξου Εκκλησίας, αλλά και Ελληνες εθνικιστές οι οποίοι θεωρούν ότι η Ορθοδοξία έχει καταστρέψει οτιδήποτε ήταν αυθεντικά ελληνικό».


Ο εφετινός τριήμερος εορτασμός των «Προμηθείων», «περιλαμβάνει δημόσιες δεήσεις, τρεις γάμους και μία τελετή ονοματοδοσίας, για να καθαριστούν οι λάτρεις από το χριστιανικό τους όνομα». Καμία από αυτές τις τελετές δεν αναγνωρίζεται από την ελληνική πολιτεία, όπως μας πληροφορεί το BBC, ενώ οι σχέσεις κράτους και δωδεκαθεϊστών παραμένουν τεταμένες, λόγω της άρνησης του πρώτου, να τους χορηγήσει άδεια για την...τέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων τους σε αρχαίους ναούς της Ελλάδας.


Παρά τα όσα διατείνονται οι ίδιοι οι οπαδοί του Δωδεκάθεου, η γνώμη των ειδικών ως προς το κατά πόσο οι τελευταίοι είναι συνεπείς με τη θρησκεία των προγόνων τους είναι εξ ολοκλήρου αντίθετη, με τις ιστορικές ανακρίβειες να «βγάζουν μάτι». Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ρόμπερτ Πάρκερ, καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης , ο Προμηθέας είχε δευτερεύοντα ρόλο στη θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων, ενώ δεν υπήρχε καμία γιορτή αφιερωμένη σε αυτόν (σε αντίθεση με τα σημερινά «Προμήθεια» των σύγχρονων δωδεκαθεϊστών). Η θυσία ζώων στους βωμούς των αρχαίων θεών ήταν εξάλλου ένα άλλο αναπόσπαστο κομμάτι της θρησκείας των αρχαίων Ελλήνων. Οι σημερινοί δωδεκαθεϊστές, όμως, όπως επισημαίνει το BBC, προσφέρουν στους θεούς τους μόνο (και ευτυχώς για μας) λουλούδια, μέλι, γάλα κλπ.


Οι ίδιοι οι δωδεκαθεϊστές έχουν άλλη γνώμη για το ποιοι είναι και τί εκπροσωπούν (σε μία Ελλάδα όπου «το 98% αυτοχαρακτιρίζονται ως χριστιανοί ορθόδοξοι», όπως αναφέρει και το BBC). «Στην αρχή έκαναν αστεία και μας αγνοούσαν, τώρα δείχνουν ενδιαφέρον», λέει ο Πέρσης Αργυρός, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι αριθμός των πιστών έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα «να είμαστε πολύ μεγάλοι για να μας αγνοήσουν (too big to ignore…). Παρά το γεγονός ότι «δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία», ο δημοσιογράφος του BBC εκτιμά ότι ο αριθμός των δωδεκαθεϊστών έχει όντως αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.





Πηγή κειμένου: tovima.gr













Disqus

Days Remaining:
Hours Remaining:
Minutes Remaining:
Seconds Remaining:
Blogger Wordpress Gadgets