Η καταθλιπτική διάθεση πολλές φορές εμφανίζεται σε μεταβατικές περιόδους ή όταν συμβαίνουν σοβαρά γεγονότα ζωής (π.χ. θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου).
Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις η χαμηλή διάθεση αποτελεί ένδειξη απορύθμισης της συναισθηματικής ζωής του ατόμου, η οποία μπορεί να οφείλεται σε λιγότερο σημαντικά γεγονότα που οδηγούν στην απώλεια της αυτοεκτίμησης. Σε κάποιες περιπτώσεις τα γεγονότα ή οι συνθήκες αυτές δεν υπόκεινται στον έλεγχο του ατόμου, ενώ άλλες φορές το άτομο απλώς δεν αντιλαμβάνεται ότι έχει περιθώριο επιλογής ή δεν έχει το κουράγιο να αξιοποιήσει το περιθώριο επιλογής για να επιφέρει αλλαγές στη ζωή του.
Η κατάθλιψη δεν είναι συνώνυμο της βαθιάς θλίψης ή της έντονης στεναχώριας. Όσο αρνητικά και αν είναι τα γεγονότα της ζωής μας η κατάθλιψη δεν αποτελεί μία προσαρμοστική αντίδραση σε αυτά, καθώς μας κάνει να κατηγορούμε τον εαυτό μας, να στρέφουμε την προσοχή μας στις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και να θεωρούμε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει λύση ή βελτίωση, με αποτέλεσμα να απελπιζόμαστε. Βέβαια όταν έχουμε καταθλιπτική διάθεση είναι δύσκολο να αντιληφθούμε ότι υπάρχουν και εναλλακτικοί τρόποι να δούμε τα πράγματα, αλλά αν προσπαθήσουμε είναι δυνατόν να ξεπεράσουμε το πρόβλημα με τη συνεργασία ενός ειδικού.
Πώς μπορεί να γίνει η διάγνωση της κατάθλιψης;
Προκειμένου να διαπιστωθεί το αν πάσχετε από κατάθλιψη θα πρέπει να συγκεντρωθούν πληροφορίες για τομείς, όπως αν μειώθηκε ή αυξήθηκε το βάρος σας τον τελευταίο καιρό, αν έχετε προβλήματα ύπνου, αν νιώθετε ότι έχετε χάσει την ενεργητικότητά σας ή ότι κουράζεστε εύκολα, αν δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε κλπ. Επίσης σημασία έχει το διάστημα κατά το οποίο νιώθετε έτσι, αλλά και οι προηγούμενες φορές που σας συνέβη κάτι ανάλογο.
Πηγή: mpes.uoa.gr