Ο κομβικός μήνας στον οποίο θα κριθούν πολλά αν όχι τα πάντα για την κυβέρνηση, θεωρείται ο Σεπτέμβριος.
Η δόση των 8.3 δις ευρώ είναι ένας μεγάλος σκόπελος αφού είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει μοχλό πίεσης και άσκησης εκβιασμών από την τρόικα.
Οι δανειστές διαπιστώνουν, για μία ακόμα φορά, ότι οι στόχοι του προγράμματος δεν μπορούν να επιτευχθούν, την ίδια στιγμή που τα έσοδα έχουν κάνει βουτιά και στο τέλος του χρόνου θα υπάρχει μία μαύρη τρύπα 2 δις ευρώ, που μπορεί να είναι και μεγαλύτερη αν δεν έχουν προχωρήσει οι αποκρατικοποιήσεις.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ήδη θέσει συγκεκριμένες απαιτήσεις στην ελληνική πλευρά, όπως:
- Απολύσεις στο δημόσιο.
- ''Μαχαίρι'' στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ.
- Αύξηση των εσόδων από την φορολογία των ακινήτων.
- Άρση της αναστολής πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.
- Κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών.
Έγκυροι οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ακόμα και με αυτά τα μέτρα, οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται. Θεωρούν δεδομένο ότι η τρόικα, περίπου στο τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου θα απαιτήσει να υπάρξουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Οι τροϊκανοί δεν δέχονται κουβέντα για μείωση των φορολογικών συντελεστών, μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και του ΦΠΑ στην εστίαση.
Αντίθετα απαιτούν να καταργηθούν και οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου κάτι που θα προκαλέσει σάλο, αφού εκτός ότι θα εκτινάξει τι κόστος ζωής στα ύψη στα νησιά του Αιγαίου, θα αποτελέσει και πλήγμα για τον τουρισμό.
Πιέζουν μάλιστα να συμπεριληφθεί στο υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο η κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών.
Ταυτόχρονα εκτιμούν ότι η μοναδική σίγουρη πηγή εσόδων είναι η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων. Με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων θέλουν να φορολογήσουν ότι υπάρχει, ακόμα και τα οικόπεδα εκτός σχεδίου και τις αγροτικές εκτάσεις ενώ δεν δέχονται ούτε το τυπικό και ουσιαστικά ανύπαρκτο αφορολόγητο των 50.000 ευρώ.
Απαιτούν μάλιστα να συνεχίσει να εισπράττεται ο συγκεκριμένος φόρος μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και όχι μέσω των εφοριών.
Η κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι έχει περιέλθει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση ενώ αρχίζει και αναπτύσσεται έντονος σκεπτικισμός σε κορυφαία πολιτικά στελέχη της Ν.Δ, που άρχισαν να αμφισβητούν τις υψηλές προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί για την βοήθεια που θα παράσχει η κ.Μέρκελ, μετά τις γερμανικές εκλογές.
Θεωρείται βέβαιο ότι η όποια απομείωση χρέους ή ακόμα και η μη εγγραφή στο δημόσιο χρέος των 50 δις από την ανακεφαλαιοποίση των τραπεζών, θα συνοδευτεί από ένα νέο μνημόνιο με ακόμα πιο σκληρά μέτρα.
Αυτό φοβάται και ο Πρωθυπουργός, αφού θεωρεί ότι αν το Βερολίνο δεν αντιληφθεί την οριακή κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, η πολιτική σταθερότητα αλλά και η κυβέρνησή του θα είναι παρελθόν.
Πηγή: newsbomb.gr