Οι Αμερικανοί γιατροί Harvey and Marilyn Diamond, στο βιβλίο τους «Φόρμα ζωής» (έκδοση Αλκυών, σελ. 69-71, Αθήνα 2003), ανάμεσα στα άλλα ενδιαφέροντα που γράφουν υποστηρίζουν τα εξής.
Ο πλανήτης μας κατά 71% αποτελείται από νερό. Συνεπώς, εάν θέλει να επιζήσει, θα πρέπει να φροντίσει να διατηρηθεί αυτή η ποσότητα ύδατος. Το σώμα μας επίσης αποτελείται κατά 70% από νερό. Επομένως για να είναι ακμαίο και σφριγηλό, με ζωτικότητα 100%, θα πρέπει να ακολουθούμε μια διατροφή που περιέχει νερό, σε ποσοστό τουλάχιστον 70%. Με άλλα λόγια πρέπει να έχουμε τροφές υψηλού υδατικού περιεχομένου. Αυτές οι τροφές είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Όλα τα άλλα φαγητά που τρώμε είναι συμπυκνωμένες τροφές. Το νερό που είχαν αφαιρέθηκε με την επεξεργασία ή το μαγείρεμα.
Το νερό μας τρέφει αλλά και μας καθαρίζει. Μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά των τροφών σ’ όλα τα κύτταρα του σώματος μας, και εν συνεχεία, απομακρύνει όλα τα τοξικά απόβλητα. Και οι δύο ενέργειες του είναι εξ ίσου βασικές. Ας σταθούμε στην δεύτερη ενέργεια του νερού, την καθαριότητα και την αποτοξίνωση του σώματος μας. Όλα όσα έχουμε χρειάζονται πλύσιμο, για να είναι καθαρά και λειτουργικά. Τα ρούχα μας, το σώμα μας, το αυτοκίνητο μας, το σπίτι μας· όλα τα πλένουμε και τα καθαρίζουμε. Ένα μόνο πράγμα δεν καθαρίζουμε· το εσωτερικό του σώματος μας. Τρώμε και ζούμε με τέτοιο τρόπο, ώστε δεν αφήνουμε ποτέ να καθαρισθεί αποτελεσματικά το εσωτερικό του σώματος μας, που είναι πιο σημαντικό και από το εξωτερικό του μέρος. Μερικοί άνθρωποι ζουν επί δεκαετίες ή και όλη τους την ζωή, χωρίς να κάνουν ποτέ ό,τι είναι απαραίτητο, ώστε να απομακρυνθούν τα τοξικά απόβλητα από το εσωτερικό του οργανισμού τους. Ο μόνος τρόπος για να γίνει ο καθαρισμός αυτός, κατά τους συγγραφείς, είναι να τρώμε τροφές με υψηλό υδατικό περιεχόμενο. Το νερό που πίνουμε δεν αρκεί, γιατί δεν περιέχει τα ένζυμα και τα άλλα ζωτικά στοιχεία που περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά.
Ο λόγος που ζούμε κατά αφύσικο τρόπο, τρώγοντας τροφές που δεν καθαρίζουν το σώμα μας αλλ’ αντιθέτως φράζουν όλα τα συστήματα του οργανισμού, είναι ότι είμαστε αιχμάλωτοι της γεύσεως. Είμαστε ικανοί να κάνουμε τα πάντα για τη γεύση. Ποικίλοι συνδυασμοί φαγητών, περίπλοκα μαγειρέματα, συνεχείς προσπάθειες για ικανοποίηση της γευστικής ηδονής. Ζούμε για να τρώμε και δεν τρώμε για να ζούμε.
*****
Και από την υγιεινή χρήση των τροφών στην υγιεινή της ψυχής και του πνεύματος. Όπως προαναφέραμε είμαστε αιχμάλωτοι της γεύσεως. Αλλά συγχρόνως είμαστε αιχμάλωτοι της ποικίλης ηδονής. Ενώ την ηδονή την έδωσε ο Θεός να είναι συμβατή με την ωφέλεια, την καθαρότητα, την άσκηση, την ηθική, την νήψη, την κατά φύση ζωή, ο άνθρωπος την πήρε και την αποδέσμευσε απ’ όλα τα ανωτέρω και την ικανοποιεί ακρίτως και ασκόπως. Αποτέλεσμα η ψυχοσωματική του κατάρρευση. Ένα παράδειγμα. Λένε οι γιατροί· «να σηκώνεσαι από το τραπέζι με ελαφρύ στομάχι, ευδιάθετος και έτοιμος για οποιαδήποτε ενέργεια και δράση». Και ο ιερός Χρυσόστομος λέγει· «να φας τόσο ώστε μετά το φαγητό να μπορείς να προσευχηθείς, να μπορείς να διαβάσεις την αγία Γραφή, να μπορείς να έχεις κατάνυξη και εγρήγορση». Και εμείς σηκωνόμαστε νυσταλέοι, ναρκωμένοι, μόλις που καταφέρνουμε να συρθούμε μέχρι το κρεββάτι ή τον καναπέ.
-Καλά θα προσπαθήσω ν’ απολαμβάνω την ηδονή μέσα στα όρια της φύσεως και του Θεού -θα πει κανείς- αλλά για την διόρθωση των όσων παρά φύση έκανα και τα οποία με πιέζουν ψυχικά τι να κάνω; Για την διόρθωση και υγιεινή του σώματος οι γιατροί συνιστούν τροφές υψηλού υδατικού περιεχομένου όπως είδαμε. Για την ψυχική υγιεινή και ευεξία η Εκκλησία μας συνιστά τα δάκρυα της μετανοίας. Αυτά πλένουν την ψυχή που είναι άπλυτη 10-20-30-40-80 χρόνια. Οι περισσότεροι ζούμε ανεξομολόγητοι ή έχουμε να εξομολογηθούμε από το σχολείο, από το στρατό…Και όσοι εξομολογούμεθα το κάνουμε τυπικά, από συνήθεια, χωρίς ενδόμυχη εξέταση στα άδηλα και τα κρύφια της ψυχής μας. Σαν γνήσιοι Φαρισαίοι πάμε στην εξομολόγηση για να πούμε τα σφάλματα των άλλων και όχι τα δικά μας. Και το σπουδαιότερο· πάμε στην εξομολόγηση χωρίς δάκρυα. Λέγει ο Συμεών ο νέος θεολόγος· «ποτέ μη κοινωνήσεις χωρίς δάκρυα». Πόσο το νερό είναι αναγκαίο και για την σωματική και για την ψυχική υγεία! Πόσο είναι αναγκαίο ως τροφή αλλά και ως καθάρσιο του σώματος και της ψυχής! Ειδικά στη μορφή των δακρύων. Οι άγιοι μερικές φορές, λόγω ειδικών συνθηκών ή λόγω ειδικής ασκήσεως, δεν πλένανε με νερό το σώμα τους. Πλένανε όμως κι αυτό και τη ψυχή τους με τα δάκρυα τους. Ας τους μιμηθούμε.
Πηγή: pmeletios.com