Αρχική Καρτέλα 1 Καρτέλα 2 Καρτέλα 3 Καρτέλα 4 Καρτέλα 5
Τελευταία νέα

Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Στα ίχνη της Ποίησης (Ακολουθώντας τις τρεις αδερφές, την Ποίηση την Φιλοσοφία και την Θεολογία)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ


Αγαπητοί επισκέπτες αυτού του ιστολογίου,

ίσως να βρεθήκατε εδώ τυχαία ή κάποιος να σας παρέπεμψε ή να ψάχνατε απλώς μια εκλεπτυσμένη ποιητική δημιουργία και οδηγηθήκατε σ' αυτό το χώρο. Αν συνέβη το τρίτο, τότε σας διαβεβαιώνω πως είστε στο πιο κατάλληλο μέρος ... στα ίχνη της ποίησης λοιπόν !!!

Μη διστάσετε καθόλου, ακολουθήστε τις τρεις αδερφές και περιπλανηθείτε στον υπέροχο κόσμο της Ποίησης, της Φιλοσοφίας και της Θεολογίας.

Σας προτείνω να αρχίσετε με την «Αποστολή Πέμπτη» και τα εναρκτήρια λόγια από το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο ... «Εν αρχή ην ο Λόγος και ο Λόγος ην προς τον Θεόν και Θεός ην ο Λόγος» και η συνέχεια του ποιήματος αυτού είναι απλά εξαιρετική, σαν μελωδία εκκλησιαστική.

Αν δε είστε γυναίκα, θα ενθουσιαστείτε σίγουρα από το ομώνυμο ποίημα, το οποίο φανερώνει το ρόλο της γυναίκας στην ύπαρξη του δημιουργού του, αφού την αποκαλεί «Ίανθο στα πέρατα της ψυχής ποιητών»!!!

Δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσω σχολιάζοντας κάθε ποίημα που μου άρεσε γιατί τότε θα μιλήσω σχεδόν για όλα και μόνο κουραστική θα καταφέρω να γίνω. Όμως πρέπει να αναφέρω και τα δύο ποιήματα-ύμνους στον έρωτα, «ΕΡΩΤΑΣ» και «ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ», τα οποία σε ταξιδεύουν με την υπέροχη γραφή τους και τα λόγια αγάπης, που μπορούν να συγκινήσουν ερωτευμένους και μη.

Στο σημείο αυτό, και λίγο πριν τελειώσω τη μικρή αυτή ανάλυσή μου, θα ήθελα να συστηθώ και να πω δυο λόγια για μένα.

Το όνομά μου είναι Ρεβέκα και είμαι Μαθηματικός. Αγαπώ τα Μαθηματικά και την Ποίηση ιδιαίτερα ... διαβάζω στίχους, ποιητικές συλλογές και ποικίλου περιεχομένου βιβλία με αγαπημένο είδος τον τελευταίο καιρό τη Μαθηματική Λογοτεχνία.

Παράλληλα είμαι δημιουργός ενός blog και αρθρογραφώ και αλλού. Κάποια από τα άρθρα που δημοσίευσα, λοιπόν έγιναν η αφορμή ώστε ο φίλος Γιώργος να ζητήσει την άποψή μου για την ποιητική του συλλογή εδώ.

Ήταν μεγάλη τιμή και χαρά για μένα Γιώργο, που γνώρισα την υπέροχη δουλειά σου και εσένα.

Ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία στο ιστολόγιό σου.


Με εκτίμηση

Ρεβέκα Θεοδωροπούλου M.Sc. Μαθηματικός





ΠΡΟΛΟΓΟΣ


Αξιότιμοι

κυρίες και κύριοι επισκέπτες


Ο παρών ιστοχώρος περιέχει αναρτημένη την συγγραφική προσωπική εργασία του ποιητή Γιώργου Πολίδη. Πρόκειται για την Ποιητική Συλλογή με τον τίτλο <<ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ, (Ακολουθώντας τις τρεις αδερφές, την Ποίηση την Φιλοσοφία και την Θεολογία) >>.

Τα θέματα αντλούνται αλλά και καλύπτουν ευρύτερα γνωσιακά υπόβαθρα έντονα διαποτισμένα από την ψυχοπνευματική κατάρτιση και βιωματική εμπειρία του γράφοντος.

Η προσωπικότητα του συγγραφέα τις στιγμές της σύνθεσης οδηγείται από το ιδίωμα της εσωτερικής ανάγκης για προσφορά, κατάσταση που του επιτρέπει να ενσωματώνει στην πνευματική του σφαίρα την ανθρωπότητα ως αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού του την ώρα που συνδιαλέγεται μαζί της. Έτσι έχει ως αποτέλεσμα η γραφίδα του να εκπλήξει, να προβληματίσει, να συγκινήσει, να ευαισθητοποιήσει, να καταπραΰνει, να μετριάσει, να οδηγήσει, να μυήσει και να διευρύνει την αισθαντικότητα και τα αντιληπτικά αισθητήρια του αναγνώστη αλλά και τους πνευματικούς του ορίζοντες.

Ταξινομώντας τα κείμενα μπορούμε να πούμε πως προσανατολίζονται στους χώρους, της Θεολογίας, της Φιλοσοφίας, της Κοινωνιολογίας, της Τέχνης, του υπαρξιακού προβληματισμού, της Φύσης, του Πολιτισμού ως δεύτερη Φύση, της Οδύνης, της Ευτυχίας, του Έρωτα κ.ά.

Επίσης <<Στα ίχνη της Ποίησης>> θα ανταμώσουμε προσωπογραφίες, όπως λόγου χάριν η Αποστολή πέμπτη (μυστική σύντομος) στον θεολόγο ευαγγελιστή Ιωάννη, η Αποστολή έβδομη στην δικηγόρο, καθηγήτρια βυζαντινής μουσικής, ψάλτρια και τραγουδίστρια δημοτικού-παραδοσιακού τραγουδιού Νεκταρία Καραντζή και Γέροντα Πορφύριο Καυσοκαλυβίτη , στο ποίημα με τον γενικό τίτλο Αποστολή , αλλά κ.α.

Τέλος δεν παραλείπονται και κείμενα αμιγώς αυτοβιογραφικά όπως λόγου χάριν ΤΑ ΠΟΡΤΡΕΤΑ και Προσωπικό Δόγμα , αλλά επίσης και αλλού.

Σας εύχομαι μέσα από «τα ίχνη της ποίησης» να έχετε ένα ευμενές (ευχάριστο) «νοερό», «αισθαντικό» και «συναισθηματικό» ταξίδι.


Με εκτίμηση

Γιώργος Πολίδης














Disqus

Days Remaining:
Hours Remaining:
Minutes Remaining:
Seconds Remaining:
Blogger Wordpress Gadgets