Αρχική Καρτέλα 1 Καρτέλα 2 Καρτέλα 3 Καρτέλα 4 Καρτέλα 5
Τελευταία νέα

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Σόιμπλε: Ο σκληρός του Βερολίνου στην Αθήνα

Γράφει ο Γιώργος Παππάς

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποδέχθηκε την πρόσκληση Στουρνάρα και στήριξε τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης



Μετά τη Μέρκελ ο Σόιμπλε. Μετά το τηλεφώνημα της Καγκελαρίου στον έλληνα Πρωθυπουργό ακολούθησε και το τηλεφώνημα του γερμανού υπουργού Οικονομικών στον έλληνα ομόλογό του Γιάννη Στουρνάρα. Οι δύο υπουργοί έχουν συχνά τηλεφωνική επικοινωνία, αλλά το συγκεκριμένο τηλεφώνημα Σόιμπλε - Στουρνάρα που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή έγινε στο αποκορύφωμα της κρίσης για την τρικομματική κυβέρνηση της Αθήνας. Ο κ. Σόιμπλε αποδέχθηκε επίσης πρόσκληση του κ. Στουρνάρα να επισκεφθεί την Αθήνα. 
 
Τις λεπτομέρειες της επίσκεψης θα συζητήσουν οι δύο υπουργοί στο περιθώριο του Eurogroup και του Ecofin, την Πέμπτη και την Παρασκευή (σήμερα) στο Λουξεμβούργο.

Προφανής στόχος της έντονης επικοινωνιακής δραστηριότητας του Βερολίνου ήταν η στήριξη της κυβέρνησης συνεργασίας στην Αθήνα προκειμένου να μην ανακοπεί η πορεία εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας. Στο Βερολίνο δεν ανέμεναν ότι η κρίση θα είναι μοιραία. «Εχουμε εμπειρία από κυβερνήσεις συνεργασίας», έλεγε χθες στα «ΝΕΑ» παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών που στήριζε την εκτίμησή του σε δύο παραμέτρους: Πρώτον, η κρίση δεν προκλήθηκε για λόγους διαφωνίας των τριών για την ουσία του προγράμματος προσαρμογής. Αυτό καθιστά εφικτό έναν συμβιβασμό, αφού δεν πρόκειται για θεμελιώδεις μεταξύ τους διαφορές. Δεύτερον, και άλλες φορές στο παρελθόν προεξοφλείτο η πλήρης πολιτική κατάρρευση, αλλά «η χώρα έβγαινε από την κρίση πιο σταθεροποιημένη».

Πάντως η κυβέρνηση του Βερολίνου έδινε και χθες μεγάλη βαρύτητα στο να μη φανεί ότι εμπλέκεται στη συγκεκριμένη αντιπαράθεση για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Η γραμμή του υπουργείου Οικονομικών ήταν ότι «η στήριξή μας είναι στήριξη της μεταρρυθμιστικής τρικομματικής κυβέρνησης και όχι μίας συγκεκριμένης θέσης». Παρ' όλα αυτά το τηλεφώνημα ήταν προς τον «φίλο και συνάδελφό μου Γιάννη Στουρνάρα», όπως είπε ο κ. Σόιμπλε.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών για την τηλεφωνική επικοινωνία διαπιστώνεται ότι «γίνονται ορατές οι πρώτες οικονομικές επιτυχίες των μεταρρυθμίσεων, π.χ. στον τουρισμό και στις εξαγωγές». Επαινείται, εξάλλου, η τρικομματική κυβέρνηση που κατόρθωσε «να περάσει το ελληνικό σκάφος με ασφάλεια μέσα από δύσκολα νερά και να διανύσει ένα σημαντικό κομμάτι του δρόμου των μεταρρυθμίσεων. Γι' αυτό εκφράζουμε στον ελληνικό λαό και στην ελληνική κυβέρνηση τον μεγάλο μας σεβασμό». Ταυτόχρονα επισημαίνεται ότι «δεν υπάρχουν εύκολες αποφάσεις» και «η Ελλάδα έχει μπροστά της έναν ανηφορικό δρόμο μεταρρυθμίσεων», στον οποίο θα συνεχίσει να έχει τη στήριξη των εταίρων.

Παράλληλα με την εφαρμογή του προγράμματος, ο κ. Σόιμπλε θεωρεί ότι θα πρέπει να δοθεί «ύψιστη προτεραιότητα» σε αναπτυξιακές ενέσεις και στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. «Σύντομα θα συζητήσουμε εκεί από κοινού πώς θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε και στην Ελλάδα τη διμερή πρωτοβουλία με την Ισπανία για την υποστήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο Αντ. Σαμαράς στη Γερμανία
Ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη διάσκεψη κατά της ανεργίας, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ανγκελα Μέρκελ, στις 3 Ιουλίου. Παρόντες θα είναι οι ηγέτες χωρών της Νότιας Ευρώπης, μεταξύ των οποίων ο Φρανσουά Ολάντ και ο ιταλός Πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, καθώς και οι υπουργοί Εργασίας της Ενωσης.




Πηγή: tanea.gr

Disqus

Days Remaining:
Hours Remaining:
Minutes Remaining:
Seconds Remaining:
Blogger Wordpress Gadgets