Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης
Πίεση εκ δεξιών δέχεται πλέον η ΝΔ μετά από τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ του Ε. Βενιζέλου. Μουρμούρα και στο συνέδριο περιμένουν στη Λ. Συγγρού. Γιατί θεωρείται «κλειδί» η νέα συμφωνία των δύο κομμάτων.
Τα μηνύματα από την κομματική βάση της ΝΔ, ενόψει και συνεδρίου, δεν είναι θετικά καθώς υπάρχουν αρκετές γκρίνιες για τη συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ και τον Ευ. Βενιζέλο τον οποίο οι «γαλάζιοι» ψηφοφόροι έχουν ταυτίσει με τη διακυβέρνηση Παπανδρέου, το χαράτσι μέσω ΔΕΗ και την περίοδο Παπαδήμου που άφησε πίσω της το περίφημο κούρεμα για χιλιάδες μικρο-ομολογιούχους.
Ο κ. Σαμαράς έχει μπροστά του ένα σημαντικό συνέδριο – θα ανοίξει τις εργασίες του την Παρασκευή το βράδυ (20:00) με ομιλία – στο οποίο θέλει να βάλει τη δική του σφραγίδα για τη διεύρυνση του κόμματος κυρίως προς τα δεξιά, ωστόσο η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ θολώνει σε μεγάλο βαθμό το μήνυμα που ήθελε να περάσει κρατώντας για στελέχη της ΝΔ τα υπουργεία «φωτιά» και τον κορμό της δημόσιας διοίκησης της χώρας.
Στον σκληρό πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμούν, και ας μην το παραδέχεται κανείς δημοσίως, ότι μακροπρόθεσμα η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ θα οδηγήσει στο ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου αφού στις εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν, ο κ. Σαμαράς θα έχει απέναντί του μόνον τον κ. Τσίπρα να αντιπαρατεθεί με το δίλημμα για την κατεύθυνση της χώρας να εκφράζεται πλέον ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καθώς το ΠΑΣΟΚ θα έχει σε έναν μεγάλο βαθμό «αφομοιωθεί» στο κυβερνητικό σχήμα.
Δεν ήταν τυχαία η αναφορά του κ. Σαμαρά χθες στο υπουργικό για τα «πολλά και σημαντικά που ενώνουν» τα δυο κόμματα έναντι των «μικρών» που τα χωρίζουν παρά το γεγονός ότι ο ίδιος αναγνώρισε τις ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα στις δυο παρατάξεις. Στη ΝΔ περιμένουν μουρμούρα, στο συνέδριο από στελέχη που έχουν αναφορές στη βάση του κόμματος, ωστόσο, θεωρούν πως σε αυτή τη φάση η χώρα έχει μπροστά της σημαντικούς σταθμούς να διανύσει και ουδείς θα θελήσει να σηκώσει τους τόνους αμφισβητώντας επί της ουσίας την απόφαση του κ. Σαμαρά να πορευτεί μόνο με το ΠΑΣΟΚ έχοντας μάλιστα στην αντιπροεδρία τον Ευάγγελο Βενιζέλο «του 4%» όπως λένε ειρωνικά οι περισσότεροι «γαλάζιοι».
Ουδείς ωστόσο παραγνωρίζει το ότι πλέον η ΝΔ είναι περισσότερο ευάλωτη «εκ δεξιών» καθώς ήδη ο Π. Καμμένος που γνωρίζει την ανθρωπογεωγραφία του κόμματος, έχει κάνει σημαία τη «συνεργασία του Σαμαρά με το ΠΑΣΟΚ και τους ανθρώπους που έβριζαν τον Καραμανλή…». Στο Μαξίμου γνωρίζουν φυσικά πως κανείς εξ’ αυτών που σήμερα γκρινιάζουν για το ΠΑΣΟΚ δεν ήθελε να πάει η χώρα σε εκλογές. Είτε γιατί γνωρίζουν το ρίσκο της μη εκλογής, είτε γιατί ξέρουν πως κατ’ αυτόν τον τρόπο η χώρα θα έμπαινε σε μία μεγάλη περιπέτεια με απροσδόκητο τέλος.
Το «πρόβλημα» ωστόσο για τον κ. Σαμαρά είναι εδώ: Καθώς καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στην κυβερνητική πραγματικότητα και την κομματική θεώρηση που έχει η «γαλάζια» βάση για το ΠΑΣΟΚ, το μνημόνιο, τον Γ. Παπανδρέου και τον Ευ. Βενιζέλο. Πολλά θα εξαρτηθούν από το περιεχόμενο της νέας συμφωνίας που θα κάνουν τα δύο κόμματα και από τη «δυναμική» που θα αναπτύξουν οι υπουργοί της ΝΔ σε υπουργεία όπως το Δικαιοσύνης, το Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το Εσωτερικών. Το πρώτο με τον Χ. Αθανασίου που θα κληθεί να διαχειριστεί θέματα όπως ο αντιρατσιστικός και η ιθαγένεια, το δεύτερο με τον Κ. Μητσοτάκη ο οποίος θα δοκιμάσει τις αντοχές του ΠΑΣΟΚ με τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και το τρίτο με τον Γ. Μιχελάκη ο οποίος θα διαχειριστεί αιρετούς και συνδικαλιστές που ελέγχονται μέχρι και σήμερα από την Ιπποκράτους.
Μέχρι σήμερα η «απάντηση» του κ. Σαμαρά στην εκ δεξιών πίεση έδειχνε μια στρατηγική άλλοτε μικρών και άλλοτε πιο άγαρμπων βημάτων προς τα δεξιότερα, ωστόσο η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση και η υπόμνηση Βενιζέλου για «προοδευτικό πρόσημο» στη νέα κυβέρνηση, φαίνεται πως υπό προϋποθέσεις μπορεί να αλλάξουν άρδην τα δεδομένα για τον κ. Σαμαρά.
Πηγή: real.gr