Αρχική Καρτέλα 1 Καρτέλα 2 Καρτέλα 3 Καρτέλα 4 Καρτέλα 5
Τελευταία νέα

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

ΝΔ - ΠαΣοΚ - ΔΗΜΑΡ: Το γυαλί ράγισε, το χάσμα μεγάλωσε

Δύσκολη η εξομάλυνση των σχέσεων των τριών μερών της κυβέρνησης



Το γυαλί έχει ραγίσει και η σχέση τους είναι οριακή, ανεξάρτητα από το εάν η τρικομματική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζεται από τη ΝΔ, το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το βράδυ της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαίωσε ότι το χάσμα έχει μεγαλώσει μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Μετά από ένα χρόνο αναγκαστικής πολιτικής συγκατοίκησης και οι τρεις διαπίστωσαν στην τρίωρη κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, ότι πολύ δύσκολα θα υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεών τους.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης και η κυριαρχία της καχυποψίας είναι εμφανής και αποτυπώθηκε και πίσω από τις κλειστές πόρτες του πρωθυπουργικού γραφείου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι στιγμές έντασης μεταξύ του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά και του προέδρων του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, των κκ. Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη ήταν αρκετές.

Εξάλλου, η σχέση τους έχει δηλητηριαστεί αρκετά, μετά τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες. Από τον ιδιαίτερα αυστηρό τόνο στις δηλώσεις των κκ. Βενιζέλου και Κουβέλη, ενισχύθηκε η πληροφορία περί ύπαρξης μεγάλης πλέον απόστασης που τους χωρίζει.

Η υπόθεση του λουκέτου στην ΕΡΤ ρίχνει βαριά τη σκιά της πάνω από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους και επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την πορεία από εδώ και πέρα της τρικομματικής κυβέρνησης.

Ήδη, η διχογνωμία που υπάρχει μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου, ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ, για το πώς διαβάζει κανείς την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι ενδεικτική της κατάστασης που υπάρχει στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης.

Σημείο σύγκλισης δεν διαφαίνεται και το αδιέξοδο συνεχίζει να υφίσταται, αφού προς το παρόν γίνεται διαφορετική νομική ερμηνεία από τις τρεις πλευρές. Το ΠαΣοΚ και η ΔΗΜΑΡ επιμένουν ότι η λειτουργία της ΕΡΤ πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι η ΕΡΤ έχει κλείσει και οι εργαζόμενοι έχουν απολυθεί.

Αυτό το χάσμα πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια να κλείσει μέχρι τη νέα σύσκεψη που έχει οριστεί για το απόγευμα της Τετάρτης. Η τρικομματική κυβέρνηση, ουσιαστικά κέρδισε λίγο ακόμα χρόνο για να εξευρεθεί μια συμβιβαστική φόρμουλα που να ικανοποιεί και τις τρεις πλευρές και να μην τιναχθούν τα πάντα στον αέρα.

Οι χειρισμοί των τελευταίων ημερών από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου ήταν η αφορμή να υπάρξουν στιγμές έντασης στη σύσκεψη των αρχηγών με τους κκ. Βενιζέλο και Κουβέλη να επικρίνουν με ιδιαίτερα έντονο και αιχμηρό ύφος τον Πρωθυπουργό, για τη μονομερή του ενέργεια.

Σύμφωνα με το βασικό επιχείρημα του Μεγάρου Μαξίμου «με την απόφαση του ΣτΕ επικυρώνεται η κατάργηση τη ΕΡΤ και του Διοικητικού Συμβουλίου της, και διατάσσεται ο υπουργός Οικονομικών και ο αρμόδιος υφυπουργός να εκπέμψουν πρόγραμμα από δημόσιο φορέα μέχρι να συσταθεί ο νέος φορέας».

Παρά την ένταση που υπήρξε στη σύσκεψη, κοινή ήταν η εκτίμηση ότι η χώρα δεν πρέπει να οδηγηθεί στις εκλογές, διότι, όπως ειπώθηκε και από τον Πρωθυπουργό, μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν οδυνηρή για τη χώρα.

Γι’ αυτό και σε κάποιο σημείο, ο κ. Σαμαράς στην εισήγησή του, σημείωσε ότι πρέπει να…αναβαπτιστεί η σχέση των τριών εταίρων για να μην παραδώσουν τη χώρα στον λαϊκισμό και γίνουν εκλογές.

Οι πρόεδροι του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, δεν ήταν αρνητικοί στην επισήμανση του Πρωθυπουργού, αλλά εστίασαν στις ευθύνες που έχει και ο ίδιος, όπως είπαν, για τη δημιουργία της κυβερνητικής κρίσης.

Ο καταλογισμός ευθυνών από τους κκ. Βενιζέλο και Κουβέλη ήταν δεδομένος εξ αρχής, καθώς και οι δυο προσήλθαν στη σύσκεψη…«έτοιμοι για όλα», ενώ ο Πρωθυπουργός από την πλευρά του έδειξε να κινείται αρκετά συγκαταβατικά, αν και αυτός δεν απέφυγε το έντονο ύφος, όταν δεχόταν τα πυρά των άλλων δύο.

Ο κ. Σαμαράς, δείχνοντας διάθεση για συμβιβασμό και με στόχο να επέλθει η ηρεμία στην τρικομματική κυβέρνηση, ώστε να κάνει μια νέα αρχή, είχε φροντίσει στην εισήγησή του να δεχθεί ορισμένες προτάσεις που κάνουν εδώ και καιρό οι κκ. Βενιζέλος και Κουβέλης, μη αρνούμενος να ακούσει τους δυο κυβερνητικούς του εταίρους.

Ο Πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια απεμπλοκής από την κρίση, κατέθεσε εννέα σημεία, εκ των οποίων τα έξι αφορούσαν την υπόθεση της ΕΡΤ και τα υπόλοιπα τρία, τον ανασχηματισμό, την προγραμματική συμφωνία των εταίρων και τον συντονισμό της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς στη σύσκεψη ανέφερε ότι πρέπει να γίνει συζήτηση για τον ανασχηματισμό, αποδεχόμενος το αίτημα των κκ. Βενιζέλου και Κουβέλη, αλλά διευκρίνισε πως αυτός πρέπει να γίνει αμέσως μετά το συνέδριο της ΝΔ, που είναι προγραμματισμένο για το τριήμερο 28-30 Ιουνίου.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς αποδέχθηκε να συζητηθεί η επικαιροποίηση της πολιτικής συμφωνίας των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά και να γίνει διεξοδική συζήτηση για τον καλύτερο συντονισμό του κυβερνητικού σχήματος

Οι κκ. Βενιζέλος και Κουβέλης ξεκαθάρισαν στον Πρωθυπουργό, ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η πορεία της κυβέρνησης, εάν δεν επικαιροποιηθεί η προγραμματική συμφωνία και δεν καθιερωθούν σαφείς κανόνες για την κυβερνητική λειτουργία.

Το θέμα του ανασχηματισμού τέθηκε ακροθιγώς και δεν έγινε εκτενής συζήτηση, ενώ οι πολιτικοί αρχηγοί δεν εισήλθαν σε ονοματολογία, παρά τα όσα κυκλοφόρησαν μετά τη σύσκεψη.

Στην αρχή της σύσκεψης, ο κ. Σαμαράς για το θέμα της ΕΡΤ πρότεινε να συγκροτηθεί άμεσα κοινά αποδεκτή Διοικούσα Επιτροπή, που θα αναλάβει την οργάνωση και εκπομπή τηλεοπτικού σήματος έως ότου συγκροτηθεί ο νέος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, καθώς και ψηφιστεί άμεσα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ Α.Ε.

Οι πρόεδροι του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ αντέδρασαν, λέγοντας ότι μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου θα πρέπει να επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ, αλλά ο Πρωθυπουργός ήταν αμετακίνητος στην απόφασή του για το λουκέτο και φέρεται να είπε: «εγώ, δεν ακυρώνω την κορυφαία μου μεταρρυθμιστική κίνηση».

Από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός έκανε πολλά βήματα για να επανέλθει η ηρεμία στην τρικομματική κυβέρνηση και έδειξε στην πράξη ότι είναι διαλλακτικός και επιδιώκει τη συνεργασία.

Παράλληλα, συνεργάτες του κ. Σαμαρά έλεγαν ότι και οι άλλοι δυο πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να επιδείξουν μια πιο διαλλακτική στάση και να βοηθήσουν να αρθεί το αδιέξοδο για να συνεχίσει η κυβέρνηση την πορεία της.

Μάλιστα, ανώτερες κυβερνητικές πηγές, σημείωναν ότι η βελτιωμένη πρόταση του πρωθυπουργού που προβλέπει την άμεση επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης μέσω ενός μεταβατικού σταδίου με τη σύσταση διακομματικής προσωρινής διοικούσας επιτροπής, είναι ο δρόμος για να αρθεί το αδιέξοδο.

Επίσης, υπογράμμιζαν, ότι είναι σημαντικό ότι ο Πρωθυπουργός πρότεινε τον άμεσο ορισμό αρμόδιου υφυπουργού (ο κ. Κεδίκογλου παραμένει υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος) τον οποίον θα υποδείξουν οι κυβερνητικοί εταίροι, με αποκλειστική αρμοδιότητα την προώθηση και παρακολούθηση του σχεδίου για το νέο φορεά.

Ακόμη, οι στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά έλεγαν ότι εξίσου σημαντικό είναι η αποδοχή από τον Πρωθυπουργό του αιτήματος να υπάρξει ανασχηματισμός, να ανοίξει η συζήτηση για τον καλύτερο συντονισμό και να επικαιροποιηθεί η προγραμματική συμφωνία.

Ειδικά για τον ανασχηματισμό, και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς είχε διαγνώσει εδώ και πάρα πολύ καιρό αρκετά προβλήματα και έχουν εντοπιστεί οι περιπτώσεις των υπουργών που δεν βοήθησαν με τις ενέργειές τους την κυβερνητική προσπάθεια.

Το κυρίαρχο στοιχείο στη σύσκεψη, είναι ότι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, παρά το χάσμα που υπάρχει για την υπόθεση της ΕΡΤ, προσπάθησαν να βρουν λύσεις στα προβλήματα της κυβέρνησης και η συζήτηση έμεινε ανοικτή για να συνεχιστεί το απόγευμα της Τετάρτης.





Πηγή: tovima.gr

Disqus

Days Remaining:
Hours Remaining:
Minutes Remaining:
Seconds Remaining:
Blogger Wordpress Gadgets