Αθήνα
Η εισήγηση της Ελλάδας να αναγνωριστεί η προστασία από το παθητικό κάπνισμα ως ανθρώπινο δικαίωμα σε όλη την Ευρώπη, απασχολεί την Ετήσια Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τον Έλεγχο του Καπνίσματος (ΕNSP) που πραγματοποιείται στην Αθήνα (5-7 Ιουνίου).
Η πρωτοποριακή αυτή ιδέα είναι απόρροια σχετικού αιτήματος που προσυπέγραψαν περισσότεροι από 10.000 Έλληνες φοιτητές. Σύμφωνα με έρευνα γνώμης που πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά, σε δείγμα 20.000 φοιτητών, στα ελληνικά πανεπιστήμια από την Εθνική Επιτροπή για τον Έλεγχο του Καπνίσματος σε συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), οι 10.329 συμμετέχοντες προτείνουν την ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών μηχανισμών για την αναγνώριση του παθητικού καπνίσματος ως ζήτημα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους τομείς, υγείας εργασίας και προστασίας της γυναίκας και του παιδιού.
Παράλληλα ζητείται να αναγνωριστεί το παθητικό κάπνισμα στους κλειστούς δημόσιους χώρους ως μια εκτεταμένη μορφή βίας, που στρέφεται κυρίως εναντίον μικρών παιδιών και αδύναμων πληθυσμιακών ομάδων, όπως είναι οι πάσχοντες από αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά νοσήματα και οι έγκυες γυναίκες.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που διεξήχθη σε 192 χώρες, η έκθεση των μη καπνιστών στο παθητικό κάπνισμα προκαλεί 600.000 θανάτους ετησίως. Το 1/3 των θανάτων αυτών είναι παιδιά, ενώ ιδιαίτερα ευάλωτη κατηγορία είναι οι γυναίκες, με ετήσιο αριθμό θανάτων περίπου 281.000.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε από το ΕNSP και το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, αναπληρωτής καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, Παναγιώτης Μπεχράκης, παρέδωσε στον γενικό γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης Γεώργιο Σούρλα, το αίτημα των ελλήνων φοιτητών.
«Η πρωτοποριακή αυτή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα εισήγηση, που τέθηκε από ελληνικής πλευράς στα πλαίσια της κοινής συνάντησης του ENSP, ήταν αποτέλεσμα της δέσμευσης της Ελληνικής Επιτροπής Ελέγχου του Καπνίσματος ότι θα προωθήσει άμεσα το αίτημα των Ελλήνων φοιτητών σε όλη την Ευρώπη μέσα από το ENSP, ώστε να ξεκινήσει διαβούλευση τόσο κεντρικά σε κάθε χώρα της Ευρώπης όσο και στις Βρυξέλλες. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η ανάληψη πρωτοβουλίας για να εφαρμοστούν στο σύνολό τους και χωρίς περιορισμούς οι διεθνείς διατάξεις ώστε η απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους να αναδειχθεί σε κορυφαίο Δικαίωμα του Ανθρώπου για τη διαφύλαξη της ζωής και της υγείας απειλούμενων ανθρώπων και ιδιαιτέρως γυναικών και παιδιών», τόνισε ο κ.Μπεχράκης.
Ο κ.Σούρλας αφού συνεχάρη τον κ.Μπεχράκη για την πρωτοβουλία δεσμεύτηκε για τη συμμετοχή του τελευταίου στην κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η επικινδυνότητα του λαθραίου τσιγάρου
Ο κ. Σούρλας αναφερόμενος στις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και στην εθνική οικονομία από το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων τόνισε ότι από τα στοιχεία αναλύσεων του Γενικού Χημείου του Κράτους που εστάλησαν στη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προέκυψε ότι σε λαθραία τσιγάρα διαπιστώθηκε υπέρβαση των νόμιμα αποδεκτών τιμών σε μονοξείδιο του άνθρακος μέχρι 100% στην πίσσα 70% και στη νικοτίνη 15%.
Επισήμανε δε, ότι πέρα από τις δαπάνες που απαιτούνται για τη νοσηλεία αυτών που καπνίζουν νοθευμένα τσιγάρα, το Εθνικό Δημόσιο χάνει κάθε χρόνο έσοδα ύψους μέχρι 800 εκατομμύρια ευρώ ενώ το λαθρεμπόριο τσιγάρων ετησίως ανέρχεται σε 456 εκ. ευρώ. Συμπλήρωσε τέλος, ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνεται σεβαστό το δικαίωμα της ελευθερίας των προσωπικών επιλογών αλλά και το δικαίωμα του ανθρώπου για προστασία της υγείας από το παθητικό κάπνισμα.
Ο κ.Μπεχράκης πρότεινε στον κ.Σούρλα να προχωρήσει η επικύρωση από την ελληνική Βουλή του εγκεκριμένου από 171 χώρες Πρωτοκόλλου της Σεούλ για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καπνού καθώς το οξύ πρόβλημα του λαθρεμπορίου δε επιτρέπει να υιοθετηθούν τιμολογιακές και φορολογικές στρατηγικές για τον έλεγχο του καπνίσματος.
Το παράδειγμα της Ιρλανδίας
Αναφερόμενος στις τάσεις και στις εξελίξεις στη χώρα του την Ιρλανδία, την πρώτη χώρα που θέσπισε την απαγόρευση του καπνίσματος στον εργασιακό χώρο το 2004, ο καθηγητής Λουκ Κλάνσι, τόνισε ότι μετά την εφαρμογή του νόμου, σημειώθηκε σημαντική μείωση στην θνησιμότητα, η οποία προέρχεται όχι τόσο από τις μειώσεις του ενεργητικού καπνίσματος, όσο από τις μειώσεις του παθητικού καπνίσματος.
Οι μελέτες στην Ιρλανδία καταδεικνύουν επίσης ότι μετά την απαγόρευση του καπνίσματος σημειώθηκε μείωση της τάξεως του 26% στους θανάτους από καρδιοπάθειες (ισχαιμική καρδιοπάθεια), 32% στους θανάτους από εγκεφαλικά επεισόδια και 38% στους θανάτους από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
Οι μειώσεις στην θνησιμότητα από τις παραπάνω αιτίες διαπιστώθηκε στις ηλικίες 65 ετών και άνω ενώ η μείωση της θνησιμότητας από αποφρακτική πνευμονοπάθεια εντοπίστηκε κυρίως σε γυναίκες. Επίσης σύμφωνα με έρευνες, η νομοθεσία για το κάπνισμα οδήγησε στη μείωση γέννησης βρεφών με χαμηλό σωματικό βάρος. Σε δείγμα πάνω από μισό εκατομμύριο βρεφών που γεννήθηκαν από το ‘99 μέχρι το 2008 παρατηρήθηκε μείωση κατά 5% (περίπου 4000) στα βρέφη που το σωματικό τους βάρος θα ήταν μην φυσιολογικό αν δεν υπήρχε η απαγόρευση καπνίσματος το 2004.
«Την προηγούμενη εβδομάδα με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος η ιρλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την έγκρισή της για την προώθηση διαδικασιών υιοθέτησης απλών/τυποποιημένων συσκευασιών για όλα τα πακέτα τσιγάρων έτσι ώστε να πάψουν οι συσκευασίες των πακέτων να αποτελούν κινητή διαφήμιση και μέσο προώθησης. Είναι αποδεδειγμένο ότι ο σχεδιασμός και τα χρώματα των πακέτων αλλά και λέξεις όπως ‘’mild’’ και ‘’light’’ που μειώνουν τους κινδύνους ενθαρρύνουν την κατανάλωση. Η Ιρλανδία θα είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο που θα υιοθετήσει ομοιόμορφη συσκευασία και ένα ουδέτερο απλό χρώμα για όλα τα πακέτα τσιγάρων. Με τον τρόπο αυτό θα αντιμετωπίσει τη στρατηγική των βιομηχανιών να προσελκύουν παιδιά και εφήβους κάτω των 18 ετών, για να διατηρήσουν τα μερίδια αγοράς τους που μειώνονται λόγω διακοπής του τσιγάρου ή θανάτων» ανακοίνωσε ο κ.Κλάνσι.
Πηγή: in.gr