Αρχική Καρτέλα 1 Καρτέλα 2 Καρτέλα 3 Καρτέλα 4 Καρτέλα 5
Τελευταία νέα

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Επαινείτε τα παιδιά σας… με μέτρο

Ο έπαινος και η επιβράβευση είναι απαραίτητα στοιχεία για την ομαλή εξέλιξη ενός παιδιού. Αν όμως οι γονείς δεν προσέξουν, μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό, παρά καλό στα παιδιά τους.



Ο έπαινος έχει αξία και βοηθάει το παιδί να αποκτήσει αυτοεκτίμηση, να φέρεται σωστά και να αισθάνεται ότι το αγαπούν, μόνο όταν αναφέρεται σε πράγματα που πραγματικά αξίζει να επαινεθούν. Όταν επαινείτε το παιδί σας για το αυτονόητο, τότε η επιβράβευση χάνει την αξία της.

Το παιδί θα περιμένει τον έπαινο σχεδόν για κάθε του πράξη, με αποτέλεσμα μεγαλώνοντας είτε να χρειάζεται συνεχώς την επιβεβαίωση των άλλων, είτε να ζει με μια μόνιμη πίεση να είναι τέλειο. Και επειδή η τελειότητα δεν είναι εφικτή, είναι πολύ πιθανό το παιδί να απογοητευτεί γρήγορα και να σταματήσει κάθε προσπάθεια.

Επειδή όμως δεν πρέπει να φτάσετε στο άλλο άκρο, δηλαδή να μην επαινείτε καθόλου το παιδί σας, δείτε μερικούς έξυπνους τρόπους:

Μην το παρακάνετε. Όταν το παιδί σας καταφέρει να ντυθεί για πρώτη φορά μόνο του, ο έπαινος είναι επιβεβλημένος. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να το επαινείτε κάθε φορά που ντύνεται μόνο του ή βάζει τα παπούτσια του.

Επιβραβεύστε την προσπάθεια και όχι το αποτέλεσμα.Κάθε φορά που το παιδί σας πετυχαίνει κάτι καινούριο, επιβραβεύστε την προσπάθεια που έκανε και εστιάστε στα συναισθήματα του και όχι τόσο στο κατόρθωμα του.

Να λέτε την αλήθεια. Αν το παιδί σας δεν τα καταφέρνει καλά σε μια δραστηριότητα, μην του λέτε ψέματα ότι είναι καταπληκτικό. Αντίθετα, βοηθήστε το να διορθώσει τις αδυναμίες του και να προχωρήσει.

Να μη καυχιέστε για το παιδί σας. Όλοι οι γονείς είναι περήφανοι για τα παιδιά τους και θέλουν να μοιραστούν τα κατορθώματα τους με συγγενείς και φίλους, όμως δεν είναι σωστό να καυχιέστε συνέχεια. Από τη μια γίνεστε αντιπαθείς στους άλλους και από την άλλη δημιουργείτε περισσότερη πίεση και άγχος στο παιδί.


Να θυμάστε ότι η ενθάρρυνση και η επιβράβευση βοηθούν πραγματικά το παιδί, αρκεί να τα χρησιμοποιείτε με μέτρο.



Πηγή: mother.gr

Disqus

Days Remaining:
Hours Remaining:
Minutes Remaining:
Seconds Remaining:
Blogger Wordpress Gadgets