Αρχική Καρτέλα 1 Καρτέλα 2 Καρτέλα 3 Καρτέλα 4 Καρτέλα 5
Τελευταία νέα

Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Eπτά προτεραιότητες από Αντ. Σαμαρά

Του Γιώργου Π.Τερζή

Προέταξε, μεταξύ άλλων, τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, την ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. και τη συνταγματική αναθεώρηση



Ως αφετηρία επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου και δείγμα πολιτικής σταθερότητας, την οποία χαρακτήρισε ως «πιο απαραίτητη από ποτέ» και όχι ως μια κυβέρνηση ανάγκης, αποτέλεσμα της αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ, παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς το νέο κυβερνητικό σχήμα, αποτελούμενο πλέον από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Στη σύντομη ομιλία του προς το νέο Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Σαμαράς -που ήδη από χθες ξεκίνησε τον κύκλο επαφών με τους νέους υπουργούς- παρουσίασε τους βασικούς άξονες και στόχους του νέου σχήματος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για κυβέρνηση που έχει στόχο να εξαντλήσει την τετραετία, επανέλαβε με έμφαση τη δέσμευσή του για καλύτερο συντονισμό των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, «καλύτερο συντονισμό όχι μόνον στα τρέχοντα, αλλά και σε βάθος χρόνου», ενώ κάλεσε άπαντες να διατηρήσουν μεν τις ιδέες τους, αλλά να θέσουν «ως υπέρτατη ιδεολογία τη σωτηρία της πατρίδας». Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, ο «καλύτερος συντονισμός» για τον οποίο δεσμεύθηκε ο κ. Σαμαράς δεν θα περιορισθεί μόνον στο, εκ των πραγμάτων, νέο κυβερνητικό σχήμα και τη συμμετοχή Βενιζέλου ως αντιπροέδρου, αλλά θα προβλέπει, τελικά και συντονιστικό όργανο, υπό τον κ. Δημ. Σταμάτη, η συγκρότηση του οποίου θα γίνει τα επόμενα 24ωρα.

«Η κυβέρνηση δεν έχει λεπτό να χάσει», είπε ο πρωθυπουργός και ανέφερε ως στόχους:

-Την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τη δόση του δανείου. «Eχει γίνει σημαντική δουλειά, αλλά υπάρχουν εκκρεμότητες», είπε ο κ. Σαμαράς, «δείχνοντας» εμμέσως πλην σαφώς προς τον νέο υπουργό Διοικ. Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη που θα πρέπει να «κλείσει» την εκκρεμότητα με την εφεδρεία 12.500 υπαλλήλων, αλλά και τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας που θα πρέπει να βρει τρόπους να καλύψει την τρύπα στον ΕΟΠΠΥ. Διόλου τυχαία, οι κ. Μητσοτάκης, Γεωργιάδης και, φυσικά, ο Γ. Στουρνάρας είχαν χθες μακρά σύσκεψη για τα ανοιχτά θέματα υπό τον πρωθυπουργό.

-Την προετοιμασία της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. από 1ης Ιανουαρίου 2014.

-Την επίτευξη, ήδη από το τρέχον έτος, του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα.

-Την ανάκαμψη της οικονομίας, τον έλεγχο της ανεργίας και την αποφυγή νέων δημοσιονομικών μέτρων μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων.

-Τη σταδιακή επανόρθωση «αδικιών του παρελθόντος» με προτεραιότητα τα πιο ασθενή στρώματα.

-Την εμπέδωση κλίματος ασφάλειας μεταξύ των πολιτών, θέση που σηματοδοτεί τη συνέχιση της πολιτικής Δένδια στο υπουργείο Δημ. Τάξεως και, ενδεχομένως, προοιωνίζεται συμφωνία των δύο κομμάτων στα θέματα της ιθαγένειας και του αντιρατσιστικού, και τέλος

-Προώθηση των θεσμικών αλλαγών και της συνταγματικής αναθεώρησης.

Οταν αποχώρησαν οι τηλεοπτικές κάμερες, ο κ. Σαμαράς προχώρησε και σε επισημάνσεις προς τους υπουργούς του, ζητώντας τους να «πιάσουν τον ταύρο από τα κέρατα». «Δουλεύω όλη μέτρα, περιμένω να κάνετε το ίδιο και εσείς... θέλω σωστές θέσεις, γρήγορη ενημέρωση, να απαντάτε στη Βουλή και να ενημερώνετε για τα σχέδιά σας τις κοινοβουλευτικές ομάδες», κάλεσε τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός. Τους ζήτησε δε να απευθύνονται στον ίδιο, αλλά και τους Δημ. Σταμάτη και Τ. Μπαλτάκο, προκειμένου να αντιμετωπίζεται όποιο πρόβλημα εν τη γενέσει του. Καταλήγοντας, ο κ. Σαμαράς θύμισε λίγο από... Κωνσταντίνο Καραμανλή, καλώντας τα μέλη της κυβέρνησης να είναι προσεκτικοί στην προσωπική τους συμπεριφορά: «Θέλω το ύφος σας να είναι δωρικό, με λιτό λόγο... να μην υπάρχουν συνεχείς εμφανίσεις στην τηλεόραση».





Πηγή: kathimerini.gr

Disqus

Days Remaining:
Hours Remaining:
Minutes Remaining:
Seconds Remaining:
Blogger Wordpress Gadgets