Γράφει ο Γιάννης Σαραντάκος
Δύο μήνες προθεσμία έχει ουσιαστικά η νέα κυβέρνηση προκειμένου να προωθήσει αποφασιστικά τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευθεί με την τρόικα και να διασφαλίσει την ομαλή χρηματοδότηση της χώρας.
Ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος γνωρίζει ότι τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, «ποντάρει» πλέον σε συγκεκριμένους υπουργούς προκειμένου να επιστρέψει η κυβέρνηση σε κανονικούς ρυθμούς, μετά τη θύελλα που προκάλεσε η υπόθεση της ΕΡΤ και η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από το κυβερνητικό σχήμα.
Ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του χθες, στην πανηγυρική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, έδωσε το στίγμα των προθέσεών του και ιεράρχησε τις προτεραιότητες που ο ίδιος έχει θέσει για το επόμενο διάστημα. «Αμεση προτεραιότητα» -είπε χαρακτηριστικά- «είναι να φέρουμε την ανάκαμψη μιαν ώρα αρχύτερα, να νικήσουμε την ανεργία, να φέρουμε επενδύσεις, να αποφύγουμε νέα μέτρα, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους, και να αναβαθμίσουμε τη χώρα μας γεωπολιτικά. Επόμενη προτεραιότητα είναι να διορθώσουμε τις αδικίες των τελευταίων ετών, να στηρίξουμε ιδιαίτερα τα πιο ασθενή στρώματα του πληθυσμού μας. Και να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια του πολίτη. Γιατί ελευθερία χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει! Τώρα είμαστε πιο κοντά σε αυτούς τους στόχους απ' ό,τι έναν χρόνο πριν».
Θεσμικές αλλαγές
Ο πρωθυπουργός έθεσε ακόμη και το θέμα των θεσμικών αλλαγών, που μπορούν να υλοποιηθούν μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος. «Απώτερη προτεραιότητα: να ξεκινήσουν οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές που θα κάνουν αληθινά την Ελλάδα όπως τη θέλουμε, αγνώριστη!» υπογράμμισε.
Τακτικοί συνομιλητές του κ. Σαμαρά, εξειδικεύοντας τα όσα επισήμανε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, περιέγραψαν ως εξής τα θέματα που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του:
Εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας. Ο κ. Σαμαράς «ποντάρει» στον νέο υφυπουργό, Π. Καψή, έτσι ώστε πολύ σύντομα να καταστεί λειτουργικό το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής και ο μεταβατικός φορέας να εκπέμψει άμεσα.
Παράλληλα, περιμένει από τον κ. Καψή να προετοιμάσει άμεσα τη ΝΕΡΙΤ έτσι ώστε να βγει στον «αέρα» μέσα στο φθινόπωρο.
Δημόσιο.
Το βάρος πέφτει κυρίως στον Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος δεν είναι τυχαίο ότι χθες -λίγη ώρα μετά την ορκωμοσία- είχε και το πρώτο ραντεβού με τον πρωθυπουργό.
Ο νέος υπουργός θα πρέπει άμεσα να αναζητήσει τις 2.000 απολύσεις έτσι ώστε να φτάσει τον στόχο των 4.000 που έχει τεθεί και παράλληλα μαζί με τους κ. Αρβανιτόπουλο και Μιχελάκη να αναζητήσει τους 12.500 υπαλλήλους (από τον χώρο των ΟΤΑ και της εκπαίδευσης) που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Υγεία, ΕΟΠΥΥ. Από τον Αδ. Γεωργιάδη, τον οποίο συνάντησε επίσης χθες, ο Αντ. Σαμαράς περιμένει λύσεις κυρίως στο θέμα της κάλυψης της «τρύπας» των 2,5 δισ. ευρώ που εμφανίζει ο ΕΟΠΥΥ. Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης θα πρέπει να προχωρήσει τάχιστα το σχέδιο της συνένωσης νοσοκομείων, στη βάση της μελέτης που είχε γίνει επί υπουργίας Ανδρ. Λοβέρδου.
Αποκρατικοποιήσεις, μεγάλα έργα.
Οι κ. Χατζηδάκης και Χρυσοχοΐδης θα συνεργαστούν στα πεδία αυτά. Ο μεν υπουργός Ανάπτυξης έχει την ευθύνη ενός τμήματος των αποκρατικοποιήσεων, αλλά ο υπουργός Υποδομών θα πρέπει να προωθήσει τις συμβάσεις των μεγάλων έργων στη Βουλή, έτσι ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η κατασκευή τους. Ο κ. Χρυσοχοΐδης παρέλαβε επίσης και τον φάκελο για τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, θέμα στο οποίο επενδύει πολλά ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση.
Κομβικό ρόλο και σε αυτό το κυβερνητικό σχήμα θα παίξει ο Γ. Στουρνάρας, ο οποίος θα έχει τακτική συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους στα θέματα αυτά υπουργούς. Ηδη με τον κ. Γεωργιάδη έχει προγραμματιστεί η πρώτη συνάντηση για τον ΕΟΠΥΥ και αναμένεται να ακολουθήσουν οι κ. Χατζηδάκης και Χρυσοχοΐδης για τα θέματα των αποκρατικοποιήσεων.
Σε υπουργούς
Σεμνά, λιτά και χωρίς προσωπικές επιδιώξεις
Ιδιαίτερα αυστηρός ήταν, ως προς τις οδηγίες που έδωσε προς τους υπουργούς του, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, μιλώντας χθες στην πανηγυρική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Στην εισαγωγική τοποθέτησή του, αφού επεσήμανε ότι όλοι οι υπουργοί «πρέπει να βάλουν σε δεύτερη μοίρα τις κομματικές και τις προσωπικές προτεραιότητες», πρόσθεσε: «Να πιάσετε τον ταύρο από τα κέρατα. Εγώ δουλεύω όλη μέρα και όλες τις ώρες».
Ακόμη, επεσήμανε την ανάγκη όλοι οι υπουργοί να στηρίξουν το κυβερνητικό έργο, να απαντούν στη Βουλή και να ενημερώνουν εγκαίρως για τις νομοθετικές τους πρωτοβουλίες τη Γ.Γ. της κυβέρνησης.
«Οποιοδήποτε πρόβλημα να καταστέλλεται εν τη γενέσει του», υπογράμμισε.
Οπρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις προσωπικές συμπεριφορές των υπουργών και υφυπουργών.
«Θέλω να έχετε δωρικό ύφος. Λίγες εμφανίσεις στην τηλεόραση. Να αποφεύγετε τις θεατρικότητες. Σεμνά και λιτά. Προσέξτε την προσωπική σας συμπεριφορά», επεσήμανε.
Η τετραετία
Ακόμη, διαβεβαίωσε τους υπουργούς του ότι η κυβέρνησή του θα εξαντλήσει την 4ετία και σημείωσε:
«Κοινός στόχος είναι η στενή συνεργασία και ο καλύτερος σχεδιασμός και κοινός αντίπαλος είναι η στασιμότητα και ο κίνδυνος ακυβερνησίας».
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «αυτό που πετύχαμε τον τελευταίο χρόνο ελάχιστοι το θεωρούσαν πιθανό πέρσι τέτοιο καιρό. Μας ενώνουν τα μεγάλα και το αύριο. Δεν θα αφήσουμε να μας διαιρέσουν τα μικρά και το παρελθόν. Το δικό μας όνειρο για τη νέα Ελλάδα είναι εφικτό. Κάποιοι άλλοι ζουν ακόμα στους εφιάλτες του χθες. Δεν τους δίνουμε καμία σημασία. Και προχωράμε. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να πετύχουμε».
Συνεργασία
Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τοποθετήθηκε χθες για τη νέα δικομματική κυβέρνηση της Ελλάδας, αναφέροντας τα εξής: «Συνεργαζόμαστε στενά με τους Ελληνες φίλους και συμμάχους μας σε μια σειρά από παγκόσμια ζητήματα και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε στενά μαζί τους στο μέλλον. Αναγνωρίζουμε ότι η Ελλάδα ζει μια πολύ δύσκολη περίοδο και ότι οι Ελληνες κάνουν θυσίες. Κατανοούμε την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, που θα κάνουν την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική και ευημερούσα στο μέλλον».
Πηγή: ethnos.gr