Αρχική Καρτέλα 1 Καρτέλα 2 Καρτέλα 3 Καρτέλα 4 Καρτέλα 5
Τελευταία νέα

Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Σήμα Σαμαρά για το Δημόσιο προς τους βουλευτές του (2 άρθρα)

Με επικοινωνιακή αντεπίθεση η κυβέρνηση επιχειρεί να βγει μπροστά στο θέμα των αλλαγών στο Δημόσιο, με τον τόνο να τον δίνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, στέλνοντας μήνυμα και προς τους δικούς του βουλευτές, ενόψει της μάχης της βουλής.


Αντώνης Σαμαράς, Γιάννης Μιχελάκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος «χτίζουν» τα επιχειρήματα της κυβέρνησης που είναι βασισμένα πάνω στην παραδοχή ότι όσοι μπήκαν στο Δημόσιο μέσω του ΑΣΕΠ δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν.

Ο κ. Σαμαράς, πάντως, χρησιμοποιεί σκληρή φρασεολογία για τα «παλιά ρουσφέτια» του Δημοσίου και επιμένει ότι οι αλλαγές δεν θίγουν τον πυρήνα του κράτους, αλλά στοχεύουν στη συνολική αναδιαμόρφωση του δημόσιου τομέα.

«Σε δύο χρόνια θα φύγουν 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι από τους 700.000, μόλις το 2%, και θα προσληφθούν άλλοι τόσοι και με απόλυτα διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο», δηλώνει ο Πρωθυπουργός, σε μία προσπάθεια να πείσει ότι οι προβλέψεις του πολυνομοσχεδίου για το Δημόσιο δεν αφορούν ποσοτικούς στόχους που έχουν τεθεί ως τελεσίγραφο από την τρόικα, αλλά μια συνολικότερη παρέμβαση για ανανέωση του προσωπικού στον δημόσιο τομέα.

Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς προχωρεί και ένα βήμα παραπάνω και διερωτάται εάν οι πολίτες θέλουν σχολικούς φύλακες ή προσωπικό σε νοσοκομεία, δημοτική αστυνομία μόνο για κλήσεις ή ενισχυμένη ΕΛ.ΑΣ. για την ενίσχυση της αστυνόμευσης στις γειτονιές.

«Τα χρήματα των φορολογουμένων πρέπει να πιάνουν τόπο και όχι για να πληρώνονται παλιά ρουσφέτια στο Δημόσιο με προσλήψεις που είχαν γίνει εκτός ΑΣΕΠ. Προτεραιότητά μου είναι οι 1,5 εκατομμύριο άνεργοι για τους οποίους δεν έκλαψε κανείς και οι περισσότεροι τους αντιμετωπίζουν ως στατιστικό μέγεθος» λέει ο πρωθυπουργός.

Για την κυβέρνηση, η μάχη της βουλής αποτελεί μία σκληρή δοκιμασία, καθώς στις κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επικρατεί αναβρασμός, αφού οι περισσότεροι βουλευτές έχουν γίνει δέκτες έντονων πιέσεων από δημάρχους, «γαλάζιους» και «πράσινους», προκειμένου να μην προχωρήσει η κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, πάντως μέσω του «Βήματος της Κυριακής», επαναλαμβάνει ότι ο θεσμός της Δημοτικής Αστυνομίας δεν λειτουργεί σωστά και υπεραμύνεται της απόφασης για ενσωμάτωσή της στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ ο Γιάννης Μιχελάκης, μέσω της Realnews, στέλνει μήνυμα προς τους συνδικαλιστές, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί ακρότητες και να «παραδοθεί» στις πολεμικές διαθέσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι ακόμη και εάν ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, τα δύσκολα είναι μπροστά, γιατί μετά τα... μπάνια του λαού θα ακολουθήσει ακόμη ένας έλεγχος της τρόικας, αλλά και το δεύτερο «κύμα» της διαθεσιμότητας. Ο κ. Σαμαράς απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα τον Σεπτέμβριο και επιμένει ότι η πορεία της οικονομίας «δεν αμφισβητείται από κανέναν».

Τα στοιχεία των εσόδων αλλά και η απαισιοδοξία της τρόικας για την πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού κάνουν τον Γ. Στουρνάρα (Καθημερινή της Κυριακής) να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, αφού το όποιο δημοσιονομικό κενό προκύψει για τη διετία 2015-2016, όπως λέει, θα καλυφθεί, όχι με οριζόντια μέτρα σε μισθούς και συντάξεις αλλά με περικοπές στις δαπάνες του κράτους.




Πηγή: kanalia.eu





 
Δύο κρίσιμα ορόσημα για την κυβέρνηση

Του Κ. Π. Παπαδιοχου

Το πολυνομοσχέδιο την Τετάρτη, η αξιολόγηση της τρόικας τον Σεπτέμβριο και οι επόμενοι σχεδιασμοί των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου.

Σχεδιασμό με δύο κρίσιμα ορόσημα, την προσεχή Τετάρτη, οπότε και ψηφίζεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και τον Σεπτέμβριο, όταν θα αρχίσει η νέα αξιολόγηση της τρόικας που θα συμπέσει με τις γερμανικές εκλογές, εκπονεί ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλο.

Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος κατά τη συνάντηση που είχαν την περασμένη Τετάρτη συμφώνησαν πως η ψηφοφορία της Τετάρτης αποτελεί επί της ουσίας διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, κρίσιμο για το Μέγαρο Μαξίμου και την Ιπποκράτους είναι το νομοσχέδιο, επί της αρχής, να υπερψηφιστεί τουλάχιστον από 151 βουλευτές. Αντιθέτως, μεγαλύτερη «ευελιξία» μπορεί να υπάρξει σε σχέση με τα επιμέρους άρθρα, που με βάση τις έως τώρα δημόσιες ή παρασκηνιακές αντιδράσεις βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, δεν αποκλείεται να ψηφιστούν τελικώς με απλή πλειοψηφία, παρότι επί του παρόντος το Μέγαρο Μαξίμου και η Ιπποκράτους διαμηνύουν πως ό,τι σχετίζεται με μνημονιακή υποχρέωση της χώρας θα πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής.

Πάντως, ακριβώς προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα διαρροών, οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος συμφώνησαν να προβούν σε ορισμένες κινήσεις «κατευνασμού» των βουλευτών ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας. Πρώτον, μέσω νομοτεχνικής βελτίωσης που κατατέθηκε την Παρασκευή διασφαλίζεται πως μετά από αξιολόγηση οι υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας, σε σημαντικό αριθμό θα απασχοληθούν στην ΕΛ.ΑΣ. Μάλιστα συνεργάτες του πρωθυπουργού σημειώνουν πως το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα μπορούσε εξαρχής να είχε συμπεριλάβει τη σχετική διάταξη στο πολυνομοσχέδιο. Δεύτερον, προς απόσυρση βαίνει η διάταξη για το «ακαταδίωκτο» των στελεχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που συναντά την αντίδραση σειράς βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ενώ αποδεκτή έχει γίνει και πρόταση να απορροφηθούν στο υπουργείο Υγείας εκπαιδευτικοί στην τεχνική εκπαίδευση με σχετικές δεξιότητες. Αντιθέτως, ερωτηματικό παραμένει ποια λύση μπορεί να βρεθεί σε σχέση με το παρατηρητήριο για τα οικονομικά των δήμων, καθώς για την υλοποίηση της συγκεκριμένης ρύθμισης υπάρχει ρητή δέσμευση της Αθήνας έναντι της τρόικας.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν, επίσης, να μην τεθεί ενόψει της ψηφοφορίας ζήτημα «κομματικής πειθαρχίας», αλλά να αφεθούν οι βουλευτές να πράξουν κατά βούληση «ακόμη και εάν τούτο σημαίνει να αναλάβουν την ευθύνη να ρίξουν την κυβέρνηση». Υπό τα ανωτέρω δεδομένα, στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Ιπποκράτους επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η κυβέρνηση θα υπερβεί, έστω με περιορισμένες απώλειες, τον σκόπελο του πολυνομοσχεδίου. Ομως, όπως προαναφέρθηκε, μετά τη θερινή ανάπαυλα την κυβέρνηση περιμένει νέα στενωπός. Ειδικότερα, υψηλόβαθμα στελέχη αναγνωρίζουν πως θα ακολουθήσει ένα «καυτό» φθινόπωρο με σημείο καμπής την επόμενη αξιολόγηση της τρόικας και τις γερμανικές εκλογές. Ως πηγές που μπορεί να τροφοδοτήσουν νέα πολιτική αστάθεια περιγράφονται:

- Οι αποφάσεις για το νέο κύμα κινητικότητας και απολύσεων στο Δημόσιο. Εάν υπάρξουν και πάλι «οριζόντιες» επιλογές, όπως συνέβη με τη δημοτική αστυνομία, τους σχολικούς φύλακες και την ΕΡΤ, προεξοφλείται σχεδόν πως αυτές δεν πρόκειται να υπερψηφιστούν από την παρούσα Βουλή.

- Τυχόν επιμονή της τρόικας για λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων, είτε το 2013, ή το 2014. Από τους βουλευτές της συμπολίτευσης δεν πέρασε απαρατήρητο ότι ο κ. Στουρνάρας απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων μέτρων για φέτος, αλλά δεν έπραξε το ίδιο για τον επόμενο χρόνο.

- Το διαφαινόμενο «άνοιγμα», αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές, της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Οι διαφωνίες μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ επί του θέματος είναι καταγεγραμμένες και η Αθήνα είναι πιθανόν να βρεθεί εγκλωβισμένη επί μακρόν σε μια συζήτηση που είναι προφανές πως θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Πάντως, κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ συνομολογούν πως εάν η κυβέρνηση υπερβεί τα δύο περιγραφέντα «ορόσημα» θα έχει πλέον καθαρό ορίζοντα τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου.





Πηγή: «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»

Disqus

Days Remaining:
Hours Remaining:
Minutes Remaining:
Seconds Remaining:
Blogger Wordpress Gadgets