Αρχική Καρτέλα 1 Καρτέλα 2 Καρτέλα 3 Καρτέλα 4 Καρτέλα 5
Τελευταία νέα

Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Επίσκεψη Σαμαρά στον Λευκό Οίκο - Προηγήθηκαν πολύμηνες διπλωματικές προσπάθεις για να δοθεί το «πράσινο φως» (2 άρθρα)

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Μπαράκ Ομπάμα έχει ορισθεί για τις 8 Αυγούστου
 


«Ξεπάγωσε» τελικά μετά από πολύμηνη, επίπονη και επίμονη, διπλωματική προσπάθεια, η επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά στο Λευκό Οίκο. Χρειάστηκε να εξελιχθεί έντονο διπλωματικό παρασκήνιο και πολλές άκαρπες προσπάθειες για να δοθεί το «πράσινο φως» για την πρωθυπουργική επίσκεψη.

Η συνάντηση _που ορίστηκε εν μέσω του διεθνούς παιχνιδιού για τα ενεργειακά στην ευρύτερη περιοχή μας και λίγο διάστημα μετά το «πάγωμα» στην υπόθεση ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ και της αποχώρησης των Ρώσων από τη διαδικασία, έχει οριστεί στο Λευκό Οίκο για τις 8 Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία ο κ. Σαμαράς θα συνομιλήσει κατ’ ιδίαν με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Θα είναι η πρώτη επίσκεψη του κ. Σαμαρά στις ΗΠΑ ως Πρωθυπουργός, ενώ θα βρεθεί στην Ουάσινγκτον και για πρώτη φορά ως αρχηγός της ΝΔ, καθώς επί 3,5 χρόνια δεν είχε πραγματοποιήσει για πολλούς και διαφορετικούς λόγους το υπερατλαντικό ταξίδι.

Το ακριβές πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Σαμαρά δεν έχει ακόμα καθοριστεί και είναι άγνωστο έως αυτή τη στιγμή εάν θα υπάρξουν και άλλες συναντήσεις, καθώς το Κογκρέσο είναι κλειστό, αφού είναι περίοδος διακοπών στις ΗΠΑ.

Ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί, πόσες ημέρες _μία ή δυο_ θα μείνει στις ΗΠΑ ο Πρωθυπουργός και εάν θα συναντήσει και ποιους παράγοντες της ομογένειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» τη μεσολάβηση για τη συνάντηση έκανε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, κουβανικής καταγωγής, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας.

Ο κ. Μενέντεζ, παραδοσιακός σύμμαχος της Ελλάδας και υποστηρικτής των Ελληνικών θέσεων, φέρεται να απέστειλε και σχετική επιστολή στον πρόεδρο των ΗΠΑ για να ρυθμιστεί το θέμα της συνάντησης, που είχε «κολλήσει» επί πολλούς μήνες.

Στις 30 Ιουλίου θα βρίσκεται στις ΗΠΑ και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζακ Χάγκελ, αλλά και με τον Τζον Μακέιν που προεδρεύει της επιτροπής αμύνης της Γερουσίας, ενώ φέρεται να έχει ζητήσει ραντεβού με την σύμβουλο ασφαλείας των ΗΠΑ, Σούζαν Ράις, νέα σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας και στενή φίλη του προέδρου Ομπάμα.

Η ατζέντα της συνάντησης των κκ. Ομπάμα και Σαμαρά θα είναι διευρυμένη και αναβαθμισμένη, όπως λένε από το Μέγαρο Μαξίμου και τονίζουν ότι υπάρχει ισχυρή βούληση και των δυο πλευρών για περαιτέρω σύσφιξη της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα.

Στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία, ο επικοινωνιακός μηχανισμός του Μεγάρου Μαξίμου προβάλλει, όπως είναι αυτονόητο και φυσικό, σε μεγάλο βαθμό την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στις ΗΠΑ, η οποία θα πραγματοποιηθεί λίγες εβδομάδες πριν ανοίξουν, όπως προκύπτει από ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος» σοβαρά εθνικά θέματα που αφορούν το Κυπριακό και την ονομασία των Σκοπίων.

Μάλιστα το κεντρικό πολιτικό επιχείρημα από το πρωθυπουργικό περιβάλλον είναι ότι ο πρόεδρος Ομπάμα στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας και αυτή η πρόσκληση δεν είναι τυχαία και αναφέρονται ειδικά στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που αναφέρει ότι «η επίσκεψη σηματοδοτεί την συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ “στις προσπάθειες της Ελλάδας να αναμορφώσει την οικονομία της και να προωθήσει την επιστροφή της στην ευημερία».

Επίσης, οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά λένε, έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο στο εσωτερικό και σε μια δύσκολη συγκυρία διεθνώς και δείχνει την αναγνώριση και την εμπιστοσύνη της αμερικανικής πλευράς στο πρόσωπο και στο ρόλο του Πρωθυπουργού.

Στο τραπέζι της συνάντησης, εκτός από την οικονομία που είναι και το βασικό ενώ είναι εμφανής η διάσταση μεταξύ του ΔΝΤ, επιρροής των ΗΠΑ, και της Ε.Ε. για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, θα βρεθούν, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου: η αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας, η Διαντλαντική Εμπορική και Επενδυτική Εταιρική Σχέση (ζήτημα μεγάλης σημασίας ενόψει και της ανάληψης από την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Προεδρίας από τον Ιανουάριο του 2014), η περιφερειακή συνεργασία (που αφορά και το Σκοπιανό), οι προοπτικές διευθέτησης στην Κύπρο (με τις ΗΠΑ να ζητούν επανέναρξη των διαπραγματεύσεων) και οι εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική και στη Συρία.




Πηγή: tovima.gr






Στον Λευκό Οίκο ο Αντώνης Σαμαράς

Οικονομία και τα γεωστρατηγικά ζητήματα στην «ατζέντα» της συνάντησης με τον Μπαράκ Ομπάμα

Οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες της Ελλάδας να αναμορφώσει την οικονομία της, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταβαίνει στις αρχές Αυγούστου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θα γίνει δεκτός από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο στις 8 Αυγούστου. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του κ. Σαμαρά στην Ουάσιγκτον από την ώρα, που ανέλαβε την πρωθυπουργία.

Η πολυπόθητη πρόσκληση από τον κ. Ομπάμα ήλθε μετά από πολύμηνες διπλωματικές επαφές και συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Η επίσκεψη του κ. Σαμαρά γίνεται σε μία εξαιρετικά κρίσιμη εσωτερική και διεθνή συγκυρία, με τα σύννεφα των αμφιβολιών για την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος να πυκνώνουν και πάλι πάνω από τη χώρα μας και ασφαλώς η συνάντηση στην Ουάσιγκτον αποτελεί ένα σαφές μήνυμα ότι η διεθνής κοινότητα επιθυμεί να στηρίξει την προσπάθεια της Αθήνας.

Στη συνάντηση Ομπάμα – Σαμαρά αναμένεται να συζητηθούν όλα τα καυτά θέματα, που αφορούν στην οικονομία και τα γεωστρατηγικά ζητήματα της ευρύτερης περιοχής, καθώς και όλη η «βεντάλια» των διμερών σχέσεων, με δεδομένη την πρόθεση των δύο κυβερνήσεων για σύσφιξη της συνεργασίας, σε όλα τα επίπεδα. Δείτε στο newmoney.gr την οικονομική «ατζέντα» της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Η επίσημη ανακοίνωση από την προεδρία των ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση για την επικείμενη συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα με τον Έλληνα πρωθυπουργό:

«Την Πέμπτη, 8η Αυγούστου [2013], ο Πρόεδρος Ομπάμα θα καλωσορίσει τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Λευκό Οίκο.

»Η επίσκεψη θα υπογραμμίσει την ισχύ της σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας (σήμερα τις δύο χώρες συνδέουν διαρκείς δεσμοί συγγένειας, κοινά συμφέροντα, και η συμμαχία του NATO) και θα υπογραμμίσει τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες της Ελλάδας να αναμορφώσει την οικονομία της και να προωθήσει την επιστροφή της στην ευημερία.

»Ο Πρόεδρος αναμένει να συζητήσει με τον Πρωθυπουργό ένα ευρύ φάσμα (θεμάτων) αμοιβαίου ενδιαφέροντος και προκλήσεων, περιλαμβανομένων της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, της Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Εταιρικής Σχέσης, της περιφερειακής συνεργασίας, των κοινών προσπαθειών καταπολέμησης της τρομοκρατίας, των προοπτικών διευθέτησης στην Κύπρο, των εξελίξεων στη Βόρεια Αφρική, και της Συρίας».




Πηγή: Πρώτο Θέμα

Disqus

Days Remaining:
Hours Remaining:
Minutes Remaining:
Seconds Remaining:
Blogger Wordpress Gadgets