Του Γιώργου Π. Τερζή
«Το ποτήρι για την Ελλάδα είναι πολύ πιο γεμάτο», ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οσοι ανέμεναν, αναιτιολόγητα, από τον κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να έρθει στην Αθήνα και να δώσει... γη και ύδωρ προφανώς απογοητεύτηκαν. Οχι, όμως, και η ελληνική κυβέρνηση, που γνώριζε πολύ καλά ότι ο εμπνευστής της πολιτικής λιτότητας στην Ευρωζώνη δεν υπήρχε περίπτωση να μεταβάλει στάση δύο μόλις μήνες πριν από τις γερμανικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, η παρουσία του κ. Σόιμπλε στην Αθήνα, η επιλογή του Βερολίνου να επενδύσει στο ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο και να συγκροτήσει τράπεζα που θα δραστηριοποιείται στην ελληνική περιφέρεια αποτελούν αναμφισβήτητες αποδείξεις της αυξημένης εμπιστοσύνης με την οποία περιβάλλει ο γερμανικός παράγοντας την ελληνική κυβέρνηση και της συνείδησης ότι η προσπάθεια που γίνεται θα πρέπει να διαφυλαχθεί. Αν, μάλιστα, η χθεσινή επίσκεψη του κ. Σόιμπλε συνδυασθεί με την επικείμενη άφιξη του Αμερικανού ομολόγου του, Τζέικομπ Λιου, την Κυριακή, τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση κατά δέκα μονάδες και την επίσκεψη, την προσεχή εβδομάδα, του Ιταλού πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα, σχηματοποιείται, εμφανώς, εικόνα αποκατάστασης της ελληνικής αξιοπιστίας στο εξωτερικό.
Ελληνικό success story
Ο μόνος δρόμος είναι οι μεταρρυθμίσεις, διεμήνυσε ο Γερμανός υπουργός στους συνομιλητές του-μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, παραπέμποντας στα τέλη του 2014 οποιαδήποτε συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα. Ηθικού χαρακτήρα μάλλον, και όχι οικονομικού, ήταν και η αντιμετώπισή του έναντι του ελληνικού αιτήματος για άνοιγμα του θέματος των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου.
«Το ποτήρι για την Ελλάδα είναι πολύ πιο γεμάτο» φέρεται να ανέφερε ο κ. Σόιμπλε κατά την ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία, πλην του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, συμμετείχαν και οι Γ. Στουρνάρας, Κ. Χατζηδάκης, Κυρ. Μητσοτάκης, Χρ. Σταϊκούρας, Γ. Μαυραγάνης και οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού Χρ. Λαζαρίδης και Στ. Παπασταύρου. Είχε προηγηθεί κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ενώ ακολούθησε και τετ α τετ με τον κ. Βενιζέλο. «Με τους Γερμανούς δεν διαφέρει σημαντικά το δημόσιο από το κατ’ ιδίαν» σχολίαζε κυβερνητικό στέλεχος ερωτώμενο από την «Κ» σχετικά με όσα ειπώθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες.
Ο κ. Σαμαράς αλλά και οι κ. Στουρνάρας, Μητσοτάκης και Χατζηδάκης παρουσίασαν τη γενική εικόνα των δημοσιονομικών μεγεθών, των ρυθμών απορρόφησης του ΕΣΠΑ, τις προοπτικές που ανοίγει ο αγωγός ΤΑΡ, ενώ ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι στους τομείς της διοικητικής μεταρρύθμισης και των δομικών αλλαγών η Ελλάδα έχει σημαντικό έδαφος να καλύψει. Παράλληλα, υπήρξε συζήτηση και για ανοικτά ζητήματα με την Τask Force στην Ελλάδα, όπως η ανάθεση μελετών. Αν κάτι τονίστηκε, για άλλη μία φορά, στον κ. Σόιμπλε, είναι η οριακή κοινωνική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και οι κίνδυνοι που αυτή ελλοχεύει για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Βενιζέλος επέμεινε στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η σταθερότητα και να μη δοκιμαστούν περισσότερο οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας με νέα μέτρα, ενώ ο Γερμανός υπουργός εξήρε το έργο της κυβέρνησης και αντιμετώπισε, εμφανώς απαξιωτικά, την ερώτηση δημοσιογράφου για την επιλογή του κ. Αλ. Τσίπρα να συναντήσει, την ίδια ώρα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εγείροντας ζήτημα πολεμικών αποζημιώσεων.
Από τις συζητήσεις κατέστη σαφές ότι πλην των δημοσιονομικών, το βάρος πέφτει στην προώθηση του προγράμματος κινητικότητας στο Δημόσιο.
Πηγή: kathimerini.gr