Αρχική Καρτέλα 1 Καρτέλα 2 Καρτέλα 3 Καρτέλα 4 Καρτέλα 5
Τελευταία νέα

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Συλλογή ομιλιών Δρ. Δρ. Χρήστου Γιανναρά

Η ΟΣΙΑ ΕΥΧΗ στην προσπάθεια ανταπόκρισης προς την αγάπη μας, βρήκε, σύλλεξε και μας παρουσιάζει ορισμένες ομιλίες βιντεοσκοπημένες, με ομιλητή τον Δρ. Δρ. Χρήστο Γιανναρά. Σας εύχομαι κι εγώ, μαζί με την ΟΣΙΑ ΕΥΧΗ, καλή απόλαυση του ομιλητή. Λέμε δε καλή απόλαυση, διότι το όφελος είναι πολύ μεγαλύτερο ακούγωντας έναν νόα του μεγέθους Χρήστου Γιανναρά, για την ακρίβεια των λόγων του.


Φώτα Πορείας: Χρήστος Γιανναράς

Μια αποκαλυπτική, πολύ ανθρώπινη και "ζεστή" συζήτηση-συνέντευξη του κ. Χρήστου Γιανναρά με την Έλενα Ακρίτα που έλαβε χώρα το 2000 και παρουσιάστηκε στο κανάλι της Βουλής.




 
Ο Χρ. Γιανναράς για τις πολιτικές εξελίξεις

Συνέντευξη του κ. Χρήστου Γιανναρά, με τον δημοσιογράφο κ. Γεώργιο Σαχίνη στην εκπομπή "Αντιθέσεις". Η συζήτηση έλαβε χώρα την Πέμπτη 10 Μαΐου του 2012 στο κανάλι Kρήτη ΤV.





 
O Χρ. Γιανναράς συζητά με τον Γ. Π. Μαλούχο

Ο δημοσιογράφος Γεώργιος Π. Μαλούχος συζητά με προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών σε μια αναζήτηση προσπορισμού της γνώσης και της εμπειρίας των ανθρώπων με σημαντικές διαδρομές και ουσιαστική συνεισφορά στην κοινωνία. Την Τρίτη 16 Νοεμβρίου του 2010 συζήτησε με τον κ. Χρήστο Γιανναρά στο ίδρυμα Θεοχαράκη.





 
Yπάρχει σήμερα Ελληνικότητα στη Τέχνη;;;

Το Σάββατο 11 Μαρτίου του 2006 το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, παρουσίασε στο κοινό της Θράκης, τον κ. Χρήστο Γιανναρά, που έδωσε καίριες απαντήσεις σχετικά με το αν υπάρχει σήμερα Ελληνικότητα στη Τέχνη, και με ποιόν τρόπο αυτή καθορίζεται.

O κ. Χρήστος Γιανναράς εστίασε την ομιλία του στο ζήτημα της ύπαρξης ενός τρόπου και μιας στάσης που εξυπηρετεί συγκεκριμένες ανάγκες ενός πολιτισμού και θα μπορούσε μέσα από την καλλιτεχνική του έκφραση να χαρακτηρισθεί ως ελληνικότητα.

Αφού ανέλυσε τα σημαίνοντα χαρακτηριστικά της αρχαίας ελληνικής τέχνης με την αφαιρετική και διαχρονική της λειτουργία, αναφέρθηκε στο ήθος και τα εκφραστικά μέσα της Βυζαντινής εικονογραφίας, στοιχεία που κριτικά αφομοιώνονται μαζί με τη λαϊκή παράδοση στη σύγχρονη ελληνική τέχνη. Επίσης τόνισε πως η ελληνικότητα δεν αποκλείει ούτε εντοπίζεται αποκλειστικά στα εξωτερικά μορφολογικά ή θεματολογικά χαρακτηριστικά, όπως η σχέση τέχνης και φύσης, αλλά μπορεί να αναφέρεται και σε μια εσωτερικότερη λειτουργία με την ισορροπία στοιχείων και μια διαύγεια όχι κατ' ανάγκη ατμοσφαιρική αλλά σκέψης και προ πάντων ενδεικτική ενός τρόπου υπαρκτικής μαρτυρίας.

Τον κύριο καθηγητή παρουσίασε ο ερευνητής του Ι.Π.Ε.Τ. κ. Παναγιώτης Σωτηρόπουλος ενώ στο τέλος της διάλεξης το λόγο πήρε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων ο οποίος εξήρε το έργο του ομιλητή, καθώς την προσφορά του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.





 
Παράγεται Ιδεολογία στη Ελλάδα;

Η εκπομπή "Θέμα και παραλλαγές" (ΕΤ1) με τον Γιώργο Μαλούχο επιχειρεί να προσεγγίσει μια σειρά από θέματα με έμφαση στις διάφορες «παραλλαγές», τις όψεις και τις παραμέτρους τους. Θέματα, που το κύριο κριτήριο της επιλογής τους είναι η σημαντικότητά τους για τη σημερινή ελληνική, ευρωπαϊκή και διεθνή πραγματικότητα. Στις 5 Φεβρουαρίου του 2009 καλεσμένοι ήταν ο Χρήστος Γιανναράς και ο Κώστας Βεργόπουλος και συζήτησαν για τo αν παράγεται Ιδεολογία στην Ελλάδα.





 
Χ. Γιανναράς: Η Ελληνικότητα ως προσωπική εύρεση

Ο κ. Χρήστος Γιανναράς ήταν καλεσμένος στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Ασπροπύργου τον Φεβρουάριο του 2010 και μίλησε με θέμα: "Η Ελληνικότητα ως προσωπική εύρεση". Στην ομιλία του αναρωτήθηκε τι προσφέρει στη πληρότητα της ζωής η ελληνική πολιτισμική ταυτότητα και αναφέρθηκε στο ζήτημα της ύπαρξης μιας στάσης ζωής που εξυπηρετεί συγκεκριμένες ανάγκες ενός τρόπου του βίου (πολιτισμού), που ενδιαφέρει παναθρώπινα, και θα μπορούσε μέσα από όλες τις εκφάνσεις του (τέχνη, αρχιτεκτονική, μεταφυσική) να χαρακτηρισθεί ως ελληνική ιδιαιτερότητα. Στο τέλος ακολούθησε συζήτηση με τους συμμετέχοντες.





 
Χρήστος Γιανναράς, συνέντευξη στην Έλλη Στάη 28-01-2012





 
«Αρχονταρίκι»: Ο Χρήστος Γιανναράς για τον στρατηγό Μακρυγιάννη (1997)

Η άλλη όψη ενός στρατηγού.

Οι παράγοντες που κίνησαν το επαναστατικό γεγονός του 1821. Ο Μακρυγιάννης ως μόρφωμα μιας άλλης -- από την σημερινή -- εποχής. Η καθεστηκυΐα ερμηνεία του. Η ερμηνευτική ανατροπή που έφερε η έκδοση του βιβλίου του «Οράματα και θάματα». Η ανελέητη, επ' αυτού, αντίδραση του επικυρίαρχου λόγου.

Το "σκάνδαλο" των μυστικών βιωμάτων εντός της καθημερινότητας. Η παράδοση ως μετάγγιση πείρας. Η διάκριση του πραγματικού από το φαντασιώδες, ως "πεμπτουσία" του ζητουμένου της. Η διάρρηξη αυτής της παράδοσης από τη «νεωτερικότητα».

Η ιδιαίτερη εμβάθυνση στο αίτημα προτεραιότητας του νοήματος (δηλαδή, της ελπίδας ότι δεν τελειώνουν όλα στο τίποτα) η οποία συνέχει τόσο την αρχαία όσο και τη χριστιανική ελληνική αναζήτηση.

Ο Μακρυγιάννης ως ενσαρκωτής της βιωματικής διαφύλαξης αυτού του νοήματος, όχι σε ιδέες αλλά σε πράξεις. Η πίστη ως εμπειρία, σε αντίστιξη με την πίστη ως ιδεολογία. Οι διαφορές της εποχής μας, εν τέλει, από εκείνη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, ως μεταθέσεις "προτεραιοτήτων".

Ο Χρήστος Γιανναράς, φιλοξενούμενος του π. Ιγνατίου Γεωργακόπουλου, ιχνηλατεί -- με αφορμή την προσωπικότητα του Μακρυγιάννη -- την εκκλησιαστική βιοτή ως μια εμπειρική ψηλάφηση της ζωής, εκείνης, που επικρατεί του θανάτου. ΕΤ1, 1997.






 
"Ανήκομεν εις την Δύσιν" και ο Παπαδιαμάντης;

Το Σάββατο 10 Μαρτίου στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Κηφισιάς "Βασ. Γκατσόπουλος (Διονύσου & Μυρσίνης), πραγματοποιήθηκε διάλεξη του Ομότιμου καθηγητή φιλοσοφίας και Πολιτιστικής Διπλωματίας του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Χρήστου Γιανναρά με θέμα "Ανήκομεν εις την Δύσιν" και ο Παπαδιαμάντης;






 
Ανιχνεύοντας νόημα τής ύπαρξης & τής πράξης.

Η Στοά τού Βιβλίου πρότεινε ως προσωπικότητα τής χρονιάς τον Χρήστο Γιανναρά για τον μοναδικό πνευματικό του χώρο στον οποίο μας ξενάγησε ο ίδιος, την Τετάρτη 28 Απριλίου 2010, σε εκδήλωση με θέμα: "Ανιχνεύοντας νόημα τής ύπαρξης & τής πράξης", στο τέλος τής οποίας θα συζήτησε με το κοινό.


Disqus

Days Remaining:
Hours Remaining:
Minutes Remaining:
Seconds Remaining:
Blogger Wordpress Gadgets