Αρχική Καρτέλα 1 Καρτέλα 2 Καρτέλα 3 Καρτέλα 4 Καρτέλα 5
Τελευταία νέα

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Η διατροφική και θρεπτική αξία του καρπουζιού

ΚΑΡΠΟΥΖΙ

Το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά είναι πλούσιο και σε β-καροτίνη και λυκοπένιο. 


Οι δύο αυτές ουσίες έχουν έντονη αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας καθοριστικά τον οργανισμό από τη δημιουργία ελευθέρων ριζών.

Τα καρπούζια έχουν επίσης κάλιο, που συμβάλλει στη σωστή καρδιακή λειτουργία και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ο συνδυασμός καλίου και υψηλής περιεκτικότητας σε νερό, ενισχύει τη διουρητική δράση διώχνοντας από τον οργανισμό επιβλαβείς τοξίνες και άλατα.

Το καρπούζι ως φρούτο είναι πλούσιο και σε φυτικές ίνες, συνεπώς μπορεί να έχει θετική επίδραση στην καλή λειτουργία του εντέρου αλλά και στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.




Πηγή: foodoopro.gr



Η διατροφική και θρεπτική αξία του καρπουζιού

Γράφει: Γιαννιτσοπούλου Kάλλια
Kλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

To καρπούζι είναι αδιαμφισβήτητα το φρούτο του καλοκαιριού που μας προσφέρει γλυκιά και δροσερή γεύση και μπορεί να καταναλωθεί ως σνακ αλλά και ως ελαφρύτερο γεύμα.

Επίσης, λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε νερό (90%) συνιστά ιδανικό τρόπο ενυδάτωσης.

Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το αγγούρι και την κολοκύθα και έχει χώρα προέλευσης την Αφρική. Μάλιστα λέγεται ότι οι Αιγύπτιοι καλλιεργούσαν καρπούζια 5.000 χρόνια πρίν!

Όλα τα μέρη του καρπουζιού είναι καταναλώσιμα, ακόμα και τα εσωτερικά σπόρια, τα οποία μάλιστα έχουν θρεπτική αξία. Είναι καλές πηγές πρωτεΐνης και λιπαρών, καθώς περιέχουν και φυτικές ίνες. Θα συμβουλεύαμε λοιπόν να καταναλώνετε και τα σπόρια μαζί με τον καρπό.

Στον αραβικό κόσμο τα σπόρια του καρπουζιού αλατισμένα και ψημένα αποτελούν ένα υγιεινό σνάκ.

Το καρπούζι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται καροτενοειδή και κυρίως σε ένα καροτενοειδές που ονομάζετει λυκοπένιο και βρίσκεται και στις ντομάτες.

Μελέτες έχουν δείξει ότι διατροφή πλούσια σε λυκοπένιο έχει προστατευτική δράση από καρκίνο του προστάτη αλλά και της στοματικής κοιλότητας.


Θρεπτική Αξία Καρπουζιού
Θρεπτικά συστατικά Περιεκτικότητα ανά 100γρ

Νερό: 91,45
Ενέργεια σε kcal: 30
Πρωτεΐνη σε γρ: 0,61
Υδατάνθρακες σε γρ: 7,55
Λιπαρά σε γρ: 0,15
Λυκοπένιο σε mcg:4532


Τρόποι κατανάλωσης καρπουζιού

- Σε μια φρουτοσαλάτα μαζί με άλλα φρούτα
- Ως φυσικό φρουτοχυμό μαζί με βερίκοκα, ροδάκινο και πεπόνι
- Ως ελαφρύ βραδινό γεύμα με 30γρ φέτα και 2 φρυγανιές
- Ως ελαφρύ βραδινό γεύμα με μια μπάρα δημητριακών
- Συμπερασματικά θα ήταν καλό να συμπεριλάβετε το καρπούζι στη διατροφή σας, παραβλέποντας τους μύθους που ενδεχομένως έχουν φτάσει στα αυτιά σας ότι ‘το καρπούζι παχαίνει’ ή ‘το καρπούζι έχει πολλή ζάχαρη’. Απεναντίας, τα οφέλη που έχετε καταναλώνοντας 300γρ καρπούζι ημερησίως (ίσο με ένα μπολ) είναι μεγάλα και οι επιπτώσεις του στη σιλουέττα σας μικρές.




Πηγή: .iatronet.gr



Καρπούζι: ο πρωταγωνιστής του καλοκαιριού

Από τους Αβραάμ Κάζη, Κλινικός Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, Msc
Πάρη Παπαχρήστο, Κλινικό Διαιτολόγο-Διατροφολόγο

Αποτελεί...παρεξηγημένο φρούτο, καθώς οι περισσότεροι θεωρούν πως προσφέρει στον οργανισμό μόνο νερό και ζάχαρη. Ο λόγος για το καρπούζι, τη δροσερή απόλαυση του καλοκαιριού, που συνιστά πλούσια πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών.

Δροσερό και ζουμερό, το καρπούζι είναι ένα από τα φρούτα που πρωταγωνιστούν στα καλοκαίρια μας. Ισχυρό όπλο απέναντι στην ανοδική κούρσα του υδραργύρου, αποτελεί αγαπημένη επιλογή για μικρούς και μεγάλους, λόγω της γλυκιάς του γεύσης και της υψηλής περιεκτικότητας του σε νερό. Το καρπούζι έχει το πλεονέκτημα ότι προσφέρει σημαντικές βιταμίνες, με ελάχιστες θερμίδες, με μόλις 30 θερμίδες/100 γραμμάρια. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β6, Β1 και C, που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού, προστατεύουν τα μάτια και τον εγκέφαλο και ελαχιστοποιούν τις συνέπειες του οξειδωτικού στρες στον οργανισμό.

Τρώγεται παγωμένο και ωμό, ενώ χρησιμοποιείται σε γρανίτες και φρουτοσαλάτες, σε σαλάτες με διάφορα τυριά χαμηλών λιπαρών, με δημητριακά και κρύο γιαούρτι, ως γλυκό κουταλιού, σε παγωτά σορμπέ, ακόμη και σε αλκοολούχα ποτά.

Είναι σημαντικό το καρπούζι να είναι ώριμο όταν θα καταναλωθεί. Σε διαφορετική περίπτωση περιέχει λιγότερα διατροφικά στοιχεία.


Διατροφική αξία

Έχει επικρατήσει γενικά η άποψη ότι το καρπούζι προσφέρει μόνο νερό και ζάχαρη. Πράγματι, το 90% του καρπουζιού αποτελείται από νερό, ενώ η περιεκτικότητα του σε σάκχαρα ανέρχεται στο 5%. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υπολείπεται σε άλλα, πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Το αντίθετο μάλιστα. Ακτινογραφώντας κανείς τα θρεπτικά συστατικά του καρπουζιού, αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για ένα εγγυημένο σνακ που χαρίζει ενέργεια, αποτρέπει την αφυδάτωση και θωρακίζει την ανθρώπινη υγεία. Η δε ζάχαρη που περιέχει δεν είναι πολλή- είναι η μισή από αυτήν του μήλου.

Σημαντικά στοιχεία του καρπουζιού είναι το λυκοπένιο και το κάλιο, που συνιστούν ασπίδα προστασίας για την καρδιά. Το λυκοπένιο, ουσία που ευθύνεται για το κόκκινο χρώμα στο καρπούζι και στην ντομάτα, είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που εξολοθρεύει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που σχηματίζονται στη διάρκεια του κυτταρικού μεταβολισμού, συμβάλλοντας στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαφόρων ειδών καρκίνου. «Η διαφορά είναι ότι στο καρπούζι το λυκοπένιο είναι περισσότερο ενεργό και διαθέσιμο, σε σχέση με την ντομάτα. Η ντομάτα, για να απελευθερώσει το λυκοπένιο που περιέχει, πρέπει να μαγειρευτεί.

Επιπλέον, το κάλιο που περιέχει το καρπούζι, συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης και διαθέτει διουρητική δράση», τονίζει ο διαιτολόγος διατροφολόγος MSc, κ. Παρασκευάς Παπαχρήστος.

Το καρπούζι είναι επίσης πλούσιο σε καροτινοειδή, όπως βήτα-καροτένιο, τη λουτεΐνη, το λυκοπένιο και το φυτοένιο, που έχουν αντιοξειδωτική δράση, δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύουν από πολλές χρόνιες ασθένειες.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, στο καρπούζι έχει αποδοθεί και μια δράση ανάλογη με αυτή του …διάσημου μπλε χαπιού. Σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές, μία φέτα καρπουζιού μπορεί να επιφέρει παρόμοια αποτελέσματα με το Viagra, χάρη στην ουσία κιτρουλίνη, που ηρεμεί τις αρτηρίες του σώματος και βοηθάει την καρδιά, το κυκλοφοριακό σύστημα και το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.


Κρύο ή ζεστό;

Το λατρεύουμε γιατί είναι το ζουμερό αντίδοτο στη ζέστη. Όσο αναζωογονητική κι αν όμως είναι μια δροσερή φέτα καρπούζι, έρευνες δείχνουν πως το κρύο καρπούζι είναι λιγότερο θρεπτικό από αυτό που σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου. «Ερευνητική ομάδα του Αμερικάνικου Υπουργείου Γεωργίας διαπίστωσε ότι το καρπούζι σε θερμοκρασία δωματίου παρέχει στον οργανισμό περισσότερα θρεπτικά συστατικά από αυτό που έχει μπει στο ψυγείο», επιβεβαιώνει ο Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc, κ. Αβραάμ Κάζης.


Αγορά και συντήρηση

Διαλέξτε ένα καρπούζι με συμμετρικό σχήμα και επιφάνεια γυαλιστερή και λεία, με έντονα και σαφώς διαχωρισμένα χρώματα. Προσέξτε να μην έχει χτυπήματα ή κοψίματα. Ένα καλό καρπούζι πρέπει να είναι βαρύ για το μέγεθος του, καθώς αποτελείται κατά μεγάλο ποσοστό από νερό.

Το κοτσάνι του πρέπει να έχει αρχίσει να «ξυλοποιείται» και όταν το χτυπάτε να βγάζει κρουστό και όχι υπόκωφο ήχο. Ένας υπόκωφος ήχος δείχνει ότι το καρπούζι έχει ωριμάσει πολύ. To κάτω μέρος του φρούτου, θα πρέπει να είναι υποκίτρινο λευκό ή ανοιχτό πράσινο. Αν δεν είναι, σημαίνει ότι ο καρπούζι κόπηκε πριν την ώρα του.

Πλύντε καλά το καρπούζι, πριν το κόψετε. Αφού κοπεί, πρέπει να μπει άμεσα στο ψυγείο και να καταναλωθεί εντός μερικών ημερών. Καλύψτε το με πλαστική μεμβράνη για να μην αφυδατωθεί και στεγνώσει. Η διάρκεια ζωής του καρπουζιού είναι 14 με 21 ημέρες μετά τη συγκομιδή, σε θερμοκρασία 13 βαθμών Κελσίου.



Πηγή: clickatlife.gr

Disqus

Days Remaining:
Hours Remaining:
Minutes Remaining:
Seconds Remaining:
Blogger Wordpress Gadgets