Αρχική Καρτέλα 1 Καρτέλα 2 Καρτέλα 3 Καρτέλα 4 Καρτέλα 5
Τελευταία νέα

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Μέσω του DNA η διάγνωση των καρδιοπαθειών

Γράφει η Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

Μια νέα μέθοδο για τον ταχύτερο εντοπισμό της στεφανιαίας νόσου αναπτύσσουν επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι πιστεύουν ότι σε λίγα χρόνια θα μπορούν να κάνουν διάγνωση μέσω εξέτασης DNA.


Κατά τη μελέτη τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια μέθοδο απεικονιστικής τομογραφίας, προκειμένου να διαπιστώσουν ποια αγγεία από αυτά που παρέχουν αίμα στην καρδιά είχαν υποστεί σκλήρυνση ή οστεοποίηση. Επίσης εξέτασαν δείγματα αίματος για τον εντοπισμό συγκεκριμένων σωματιδίων DNA, τα οποία εμφανίζονται όταν υπάρχουν χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως η στεφανιαία νόσος.

Οπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, τα υψηλά επίπεδα αυτών των σωματιδίων DNA έχουν άμεση σχέση με τη συσσώρευση ασβεστίου στο εσωτερικό των αρτηριών που προκαλεί τη στεφανιαία νόσο.

Στη μελέτη συμμετείχαν 282 ασθενείς ηλικίας από 34 έως 83 ετών, οι οποίοι είχαν αναφέρει πόνους στο στήθος και οι γιατροί υποψιάζονταν ότι έπασχαν από τη στεφανιαία νόσο. Αυτό σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα σωματίδια πιθανόν είναι δείκτες της ασθένειας και ίσως αποτελέσουν για τους επιστήμονες μέσο για την ταχύτερη διάγνωσή της, προβλέποντας πόσα αγγεία έχουν επηρεαστεί, αλλά και αν ο ασθενής κινδυνεύει να εμφανίσει σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα.

Σύμφωνα με τον δρα Julian Borissoff, βασικό συντάκτη της επιστημονικής έκθεσης και ερευνητή στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, αν αποδειχθεί ότι αυτοί οι δείκτες είναι αποτελεσματικοί, τότε η διάγνωση θα γίνεται ταχύτερα, η αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου θα βελτιωθεί και η θεραπεία θα ξεκινά πιο γρήγορα.

Ετσι, κάθε φορά που θα αισθάνεται κανείς πόνους στο στήθος, θα είναι πιο εύκολο για τους γιατρούς να καταλάβουν αν το πρόβλημα είναι σοβαρό ή αν πρόκειται για απλή ενόχληση. Αυτόν τον καιρό οι επιστήμονες συνεχίζουν την έρευνά τους εξετάζοντας περισσότερο τα σωματίδια του DNA, προκειμένου να διαπιστώσουν ποια παρουσιάζουν ευαισθησία, καθώς και για να αποκτήσουν περισσότερα στοιχεία για τις διαφορές που υπάρχουν στα επίπεδά τους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology», που εκδίδεται από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία.




Πηγή: dimokratianews.gr

Disqus

Days Remaining:
Hours Remaining:
Minutes Remaining:
Seconds Remaining:
Blogger Wordpress Gadgets