Αρχική Καρτέλα 1 Καρτέλα 2 Καρτέλα 3 Καρτέλα 4 Καρτέλα 5
Τελευταία νέα

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Πώς να συμπεριφερθώ σε έναν φίλο με κατάθλιψη;

Πρέπει να είστε καλός ακροατής για τα προβλήματά του και να τον ενθαρρύνετε να εκφράζεται. 



Περάστε χρόνο μαζί, αλλά μην τον πιέζετε. Ενθαρρύνετέ τον να μιλάει και κάντε μαζί τις συνηθισμένες σας δραστηριότητες και ευχάριστα πράγματα. Αν θέλετε μπορείτε να προσπαθήσετε να τον καθησυχάσετε υπενθυμίζοντάς του ότι πρόκειται απλώς για μία ψυχική κατάσταση, αλλά να γνωρίζετε ότι μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβετε πάρα πολλές φορές τις επιβεβαιώσεις σας. Βοηθήστε τον να μείνει μακριά από το αλκοόλ και τις παράνομες ουσίες, να φροντίζει σωστά τον εαυτό του και να μην εμπλέκεται σε συμπεριφορές υψηλού κινδύνου (π.χ. ριψοκίνδυνη οδήγηση κλπ.). Δεχθείτε τα συναισθήματά του, μην του λέτε ότι όλα θα φτιάξουν και μη δίνετε υποσχέσεις που δεν μπορείτε να τηρήσετε. Επίσης μην του δίνετε συγκεκριμένες οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει στη ζωή του.

Η παρουσία σας δίπλα του είναι εξαιρετικά σημαντική από την άποψη της συναισθηματικής στήριξης. Από την άλλη δε θα πρέπει να πέσετε στην παγίδα να αναλάβετε την ευθύνη της εξέλιξης της κατάστασης που αντιμετωπίζει και ο ρόλος θα πρέπει να είναι λιγότερο "παρεμβατικός" και περισσότερο "υποστηρικτικός".

Η κατάθλιψη είναι μία περίπλοκη ψυχολογική κατάσταση και δεν είναι πάντοτε εύκολο να προσφέρουμε "απτή" βοήθεια σε ένα άτομο που έχει καταθλιπτική διάθεση. Προσπαθήστε να μην έχετε υπερβολικές απαιτήσεις από τον εαυτό σας και αφήστε αυτό το έργο στους ειδικούς. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορείτε να βοηθήσετε, αλλά ότι η βοήθειά σας πρέπει να έχει διαφορετική μορφή.

Θα ήταν σημαντικό να του προτείνετε να επισκεφτεί έναν ειδικό και να προσφερθείτε να τον συνοδέψετε στην πρώτη του επίσκεψη. Επίσης μπορείτε να του προτείνετε να διαβάσει κάποιο βιβλίο αυτοβοήθειας (δείτε τη σχετική ερώτηση)

Αν όλα τα παραπάνω δεν έχουν αποτέλεσμα και η κατάστασή του χειροτερέψει, θα πρέπει να ενημερώσετε τους δικούς του. Επίσης, αν δυσκολεύεται να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας θα μπορούσε να επισκεφθεί κάποιον άλλο ειδικό στον οποίο έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, όπως τον οικογενειακό του γιατρό.





Πηγή: mpes.uoa.gr

Disqus

Days Remaining:
Hours Remaining:
Minutes Remaining:
Seconds Remaining:
Blogger Wordpress Gadgets