Αρχική Καρτέλα 1 Καρτέλα 2 Καρτέλα 3 Καρτέλα 4 Καρτέλα 5
Τελευταία νέα

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Γιατί κάποιος που βγήκε στη σύνταξη εμφανίζει κατάθλιψη;

Είναι γεγονός ότι παρατηρείται συχνά το φαινόμενο να εκδηλώνονται ψυχολογικά συμπτώματα σε ανθρώπους που συνταξιοδοτούνται, ιδίως αν προηγουμένως διατηρούσαν ένα υψηλό επίπεδο δραστηριοποίησης. 



Αυτό που ουσιαστικά συμβαίνει είναι ότι η συνταξιοδότηση αποτελεί μία μεταβατική περίοδο, ανάλογη με την πρώτη είσοδο στην αγορά εργασίας, την είσοδο στο πανεπιστήμιο κλπ. Μάλιστα φαίνεται ότι στην κοινωνία μας δεν έχει γίνει κάποια ειδική πρόβλεψη για τη διευκόλυνση αυτής της μετάβασης, με αποτέλεσμα άνθρωποι που προηγουμένως ήταν δραστήριοι να καλούνται να ανατρέψουν άμεσα το προηγούμενο πρόγραμμα της ζωής τους και να αρχίσουν να ζουν ως "συνταξιούχοι". Αυτή η απότομη ανατροπή του καθημερινού προγράμματος αλλά και του επιπέδου δραστηριοποίησης συχνά δημιουργεί προβλήματα ψυχολογικής διάθεσης, τα οποία μπορεί να εκδηλωθούν με σωματικούς ή ψυχολογικούς όρους.

Ίσως να ήταν πολύ βοηθητικό για αυτόν τον άνθρωπο να εμπλακεί σε μια ψυχοθεραπευτική διαδικασία προκειμένου να διευκολυνθεί η προσαρμογή του στις νέες συνθήκες της ζωής του, αλλά και να αναζητηθούν πρακτικές διέξοδοι που θα του επιτρέψουν να διατηρήσει ένα ικανοποιητικό επίπεδο δραστηριοποίησης.




Πηγή: mpes.uoa.gr

Disqus

Days Remaining:
Hours Remaining:
Minutes Remaining:
Seconds Remaining:
Blogger Wordpress Gadgets