Αρχική Καρτέλα 1 Καρτέλα 2 Καρτέλα 3 Καρτέλα 4 Καρτέλα 5
Τελευταία νέα

Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Κατάθλιψη



Η κατάθλιψη είναι μία από τις πιο συνηθισμένες ασθένειες της εποχής μας. Είναι μια  πολυπαραγοντική νόσος και οφείλεται στην αλληλεπίδραση γενετικών, βιολογικών και ψυχοκοινωνικών παραγόντων. Από επιδημιολογικές έρευνες υπολογίζεται ότι το 6% περίπου του γενικού πληθυσμού πάσχει από κατάθλιψη, δηλαδή περισσότεροι από 350 εκατομμύρια άνθρωποι σ' όλον τον κόσμο και 550 χιλιάδες στη χώρα μας. Τα κυριότερα συμπτώματα που εμφανίζει κάποιος όταν έχει κατάθλιψη είναι τα παρακάτω:


-καταθλιπτική διάθεση, σχεδόν κάθε μέρα

-απώλεια του ενδιαφέροντος ή μείωση της ευχαρίστησης από δραστηριότητες που τον ευχαριστούσαν στο παρελθόν

 -προβλήματα βάρους εξαιτίας της αύξησης ή της μείωσης της όρεξης

 -προβλήματα στον ύπνο

 -έντονη κόπωση

-δυσκολία στη συγκέντρωση

 -τάσεις απομόνωσης και κοινωνική απόσυρση

 -αισθήματα απογοήτευσης, αναξιότητας και ενοχής

-επαναλαμβανόμενες σκέψεις θανάτου ή ιδέες αυτοκαταστροφής

    Κατά καιρούς μπορεί κάποιος να βιώσει κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πάσχει απο κατάθλιψη. Είναι απαραίτητο τα συμπτώματα αυτά να εμφανίζονται για δύο, τρεις ή και περισσότερες εβδομάδες.
 
    Η ομάδα της «Αυτεπίγνωση» εκπαιδεύει το άτομο να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη με τη βοήθεια της ηλεκτροεγκεφαλικής βιοανατροφοδότησης EEG, καθώς και με τη χρήση τεχνικών χαλάρωσης. Με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας βασισμένη στις αρχές της γνωστικο-συμπεριφορικής θεραπείας, η κατάθλιψη μπορεί να γίνει η αφορμή για αυτογνωσία και να αποτελέσει κίνητρο για αλλαγές στον ψυχικό κόσμο και τις διαπροσωπικές σχέσεις του ατόμου. Μπορεί να γίνει επίσης αφορμή για την αλλαγή λανθασμένων αντιλήψεων, στάσεων και συμπεριφορών.


Disqus

Days Remaining:
Hours Remaining:
Minutes Remaining:
Seconds Remaining:
Blogger Wordpress Gadgets