Αρχική Καρτέλα 1 Καρτέλα 2 Καρτέλα 3 Καρτέλα 4 Καρτέλα 5
Τελευταία νέα

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

O ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΚΙ Ο ΦΤΩΧΟΣ


γράφει η Αλίκη Δαμασκηνού

"Ο άνθρωπος αυτός ήταν πλούσιος, φορούσε πολυτελή ρούχα και το τραπέζι του κάθε μέρα ήταν  λαμπρό". 
"Κάποιος φτωχός όμως που τον έλεγαν Λάζαρο προσπαθούσε να χορτάσει από τα ψίχουλα που έπεφταν από το τραπέζι του πλουσίου".
Λουκάς ις’ 19.



Αν ο Ουράνιος Πατέρας μας έπλασε κατ’ εικόνα Του, είναι γιατί θέλει να είμαστε τόσο δυνατοί τόσο πλούσιοι όσο Εκείνος. Η Θεία Πρόνοια έδωσε την περιουσία στους πλούσιους ώστε να εκδηλώνουν την αγάπη, να κάνουν παντού το καλό και να βοηθούν τους άλλους διευκολύνοντας την εξέλιξη τους.

Εκείνος που ήρθε πλούσιος σ’ αυτή τη γη ήρθε για να εργασθεί με την αγάπη, αν ξεχάσει το καθήκον του θα γίνει φτωχός για να καταλάβει τι έπρεπε να κάνει και δεν έκανε. Εκείνος που ήρθε φτωχός στη γη, ήρθε να μάθει τη σοφία και μια μέρα θα γίνει πλούσιος.  Αν δεν κάνει το παραμικρό για να γίνει σοφός, θα μείνει αιώνια φτωχός. Να ο νόμος.  Αυτός ο νόμος ονομάζεται νόμος της ανάγκης. Υπάρχει όμως και ο νόμος της ελευθερίας.  Αν ένας πλούσιος θέλει να κατέβει στη γη με το ένδυμα ενός φτωχού, έχει αυτό το δικαίωμα, κανείς δεν μπορεί να τον εμποδίσει. Υπάρχει λοιπόν μια εκούσια φτώχεια και μια άλλη που επιβλήθηκε στον άνθρωπο από ένα άλλο νόμο το νόμο της αναγκαιότητας, όπως και ο πλούτος.  Αν γνωρίζουμε αυτούς τους δυο νόμους ποτέ δεν κάνουμε λάθος στην κρίση μας. Πολλές εξελιγμένες ψυχές προτιμούν να έρθουν στη γη φτωχές για να είναι ελεύθερες  και να μην παραφορτωθούν από τα υλικά πλούτη.

Γνωρίζουν τι θέλγητρο αντιπροσωπεύει ο υλικός πλούτος και προτιμούν πολύ περισσότερο τα πνευματικά πλούτη.  Συχνά διαλέγουν τη φτώχεια γιατί βλέπουν τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν αν γυρίσουν στη γη με πλούτη και τι κινδύνους αντιπροσωπεύουν αυτά για την πνευματική τους ζωή. Το να γίνει κανείς πλούσιος πριν να γίνει σοφός είναι η χειρότερη κατάσταση όπου μπορεί να βρεθεί ένας άνθρωπος.  Μισείται από  τους άλλους,  συνδέεται στο αόρατο επίπεδο με κάθε είδους κατώτερα όντα και απομακρύνεται από το Θεό.  Ο σοφός διαλέγει συχνά τη φτώχεια γιατί του δίνει τις καλύτερες συνθήκες για να αναπτύξει τα προτερήματα και τις αρετές  του.

Πλεονεκτική η θέση των φτωχών απέναντι στους πλούσιους!

"Ο άσημος και φτωχός αδελφός ας καυχάται, γιατί ο Θεός θα τον ανεβάσει ψηλά".
"Επίσης ο πλούσιος ας είναι ταπεινός, ξέροντας ότι θα μαραθεί σαν το λουλούδι".
Επιστολή Ιακώβου Α' 9-10.

Disqus

Days Remaining:
Hours Remaining:
Minutes Remaining:
Seconds Remaining:
Blogger Wordpress Gadgets