Αρχική Καρτέλα 1 Καρτέλα 2 Καρτέλα 3 Καρτέλα 4 Καρτέλα 5
Τελευταία νέα

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Τι είναι η κατάθλιψη;


Για καταθλιπτική διάθεση μιλάμε όταν το άτομο κατακλύζεται από συναισθήματα έντονης στεναχώριας ή απελπισίας, τα οποία το εμποδίζουν ακόμη και στις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής. 


Τομείς όπως η εργασιακή απόδοση η όρεξη για φαγητό ακόμη και ο ύπνος επηρεάζονται από τη διάθεσή μας. Τα άτομα που εμφανίζουν καταθλιπτική διάθεση συνήθως νιώθουν ανήμπορα και απελπισμένα και συχνά κατηγορούν τον εαυτό τους για τα συναισθήματα αυτά.

Η κατάθλιψη όμως δεν επηρεάζει μόνο τα συναισθήματά μας, αλλά και τη σκέψη μας, την ενεργητικότητά μας, τη συγκέντρωση της προσοχής μας, ακόμη και την ερωτική μας διάθεση. Είναι σαν το μυαλό μας να μας λέει "ό,τι κι αν προσπαθήσεις να κάνεις δε θα τα καταφέρεις, οπότε μην το διακινδυνεύεις". Είναι μία συναισθηματική κατάσταση που μας κάνει να σκεπτόμαστε με αρνητικό τρόπο για τον εαυτό μας, τον κόσμο και το μέλλον και με αυτόν τον τρόπο επηρεάζει κάθε όψη της λειτουργικότητάς μας, μας δημιουργεί έντονα αρνητικά συναισθήματα, μειώνει το ενδιαφέρον μας, αλλά και την απόλαυση που αντλούμε από πράγματα που προηγουμένως μας ήταν ευχάριστα, επηρεάζει τις κοινωνικές μας σχέσεις κλπ. Ως συναισθηματική κατάσταση δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα, αλλά απλώς εκφράζει τον τρόπο που λειτουργούμε ψυχικά μία ορισμένη περίοδο της ζωής μας.

Εξαιτίας της καταθλιπτικής διάθεσης είναι δυνατόν να εκδηλωθούν σωματικά προβλήματα, προβλήματα στις κοινωνικές σχέσεις, αδυναμία συγκέντρωσης και προσοχής, έντονα συναισθήματα θλίψης και αδιεξόδου κλπ., ενώ η εικόνα του ατόμου για τον εαυτό του είναι πολύ αρνητική.

Πολλές φορές οι άνθρωποι με καταθλιπτική διάθεση αισθάνονται ότι το μυαλό τους, το σώμα τους ή το περιβάλλον τους έχουν αλλάξει ποιοτικά, με αποτέλεσμα να νιώθουν ότι δεν είναι πραγματικά. Τα άτομα αυτά είναι δυνατόν να αισθάνονται ότι το μυαλό τους δε λειτουργεί, ότι η συμπεριφορά τους δεν καθορίζεται απολύτως από τα ίδια, ότι το σώμα τους δείχνει χωρίς ζωή ή ότι το περιβάλλον τους, τα αντικείμενα ή οι άνθρωποι γύρω τους μοιάζουν ψεύτικα. Τα ίδια άτομα πολύ συχνά νιώθουν τις εμπειρίες τους ή τα συναισθήματά τους σαν να μην είναι δικά τους.

Κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου επεισοδίου νιώθουμε ότι κουραζόμαστε εύκολα, δεν κοιμόμαστε καλά, χάνουμε το ενδιαφέρον μας για πράγματα που προηγουμένως μας προκαλούσαν ευχαρίστηση και γενικώς νιώθουμε απελπισμένοι. Η σκέψη μας κυριαρχείται από αρνητικές σκέψεις και ερμηνείες. Οι σκέψεις που κάνουμε για τον εαυτό μας, τον κόσμο και το μέλλον επηρεάζονται: ο εαυτός μας φαίνεται κατώτερος, κακός ή άχρηστος, το μέλλον σκοτεινό και ο κόσμος μία πηγή απογοητεύσεων και ματαιώσεων.
Η διάθεση μας επηρεάζεται από τις σκέψεις αυτές. Δεν μπορούμε να είμαστε απογοητευμένοι από τον εαυτό μας και παράλληλα να έχουμε καλή διάθεση και να είμαστε γεμάτοι αισιοδοξία. Οι αρνητικές αυτές σκέψεις λειτουργούν στο περιθώριο της συνείδησής μας ως μία συνεχής μορφή εσωτερικού διαλόγου. Εάν οι σκέψεις που ευθύνονται για την κακή μας διάθεση εντοπιστούν και τροποποιηθούν, αρχίζει να αλλάζει και η ψυχολογική κατάσταση που συντηρείται από αυτές.




Πηγή: mpes.uoa.gr

Disqus

Days Remaining:
Hours Remaining:
Minutes Remaining:
Seconds Remaining:
Blogger Wordpress Gadgets