Όταν η διάθεσή μας είναι καταθλιπτική επηρεάζεται ο βαθμός κινητοποίησής μας και είναι πιθανό να νιώθουμε ότι δεν έχουμε τις δυνάμεις να καταπιαστούμε με τις δραστηριότητες που θα μας επιτρέψουν να επιτύχουμε τους σκοπούς μας.
Η ενασχόλησή μας με κάποια μικρά πράγματα, παρότι μας βοηθά να νιώσουμε καλύτερα, δε μας απαλλάσσει εντελώς από αυτήν την επίδραση. Το ότι η διάθεσή μας μας επιτρέπει να καταπιαστούμε με μικρά πράγματα δε σημαίνει ότι μας είναι εξίσου εύκολο να κυνηγήσουμε στόχους που απαιτούν μακροπρόθεσμη συστηματική προσπάθεια, προκειμένου να επιτύχουμε "μεγάλες αλλαγές".
Η ενασχόλησή μας με κάποια μικρά πράγματα, παρότι μας βοηθά να νιώσουμε καλύτερα, δε μας απαλλάσσει εντελώς από αυτήν την επίδραση. Το ότι η διάθεσή μας μας επιτρέπει να καταπιαστούμε με μικρά πράγματα δε σημαίνει ότι μας είναι εξίσου εύκολο να κυνηγήσουμε στόχους που απαιτούν μακροπρόθεσμη συστηματική προσπάθεια, προκειμένου να επιτύχουμε "μεγάλες αλλαγές".
Ένας τρόπος για να προχωρήσετε στην αντιμετώπιση της καταθλιπτικής σας διάθεσης και να συνεχίσετε να χτίζετε πάνω στα μικρά πράγματα που καταφέρνετε κάθε φορά, είναι να συνεχίσετε να κάνετε μικρά πράγματα που θα σας φέρουν πιο κοντά στο να επιτύχετε ένα γενικότερο στόχο. Ακόμα και όταν έχουμε καλή διάθεση είναι σχετικά δύσκολο να επιτύχουμε μεγάλους αλλαγές μονομιάς. Όμως ακόμα και όταν η διάθεσή μας είναι κάπως πεσμένη μπορούμε να κάνουμε μικρά βήματα που σιγά - σιγά θα οδηγήσουν στη μεγάλη αλλαγή.
Το μυστικό βρίσκεται στο να μπορέσουμε να χωρίσουμε το γενικό στόχο σε μικρά επιμέρους βήματα, τα οποία είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε. Ακόμα και το να φτιάξετε ένα κατάλογο με τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να επιτύχετε το στόχο σας σας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο να επιτύχετε το στόχο σας. Οργανώστε συστηματικά την εκτέλεση κάθε βήματος εκ των προτέρων καθώς είναι πολύ πιθανό η μεγάλη αλλαγή που θέλετε να επιτύχετε να σας φαίνεται πολύ δύσκολη και να σκέφτεστε ότι αποκλείεται να τα καταφέρετε.
Πριν προχωρήσετε στα παραπάνω θα πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά τις μεγάλες αλλαγές που θέλετε να επιτύχετε. Όταν τα ιδανικά, οι ελπίδες μας και οι προσδοκίες μας δεν έχουν ρεαλιστική βάση παγιδευόμαστε στα δίχτυα της απογοήτευσης. Αντί να δεχθούμε τον εαυτό μας όπως είναι προσπαθούμε να τον προσαρμόσουμε σε ένα ιδανικό πρότυπο. Οι στόχοι μας τότε είναι πολύ υψηλοί, αλλά δύσκολα το παραδεχόμαστε γιατί προκαλεί πόνο και τότε εμφανίζεται αυτό που οι ψυχολόγοι ονομάζουν "χάσμα της απογοήτευσης": Το χάσμα -η απόσταση- μεταξύ του ιδανικού εαυτού και του πραγματικού εαυτού είναι το αίτιο της απογοήτευσής μας, αλλά είναι αδύνατον να το εκμηδενίσουμε γιατί ο ιδανικός μας εαυτός δεν είναι κάτι που πραγματικά μπορεί να υπάρξει. Ίσως μία από τις πιο μεγάλες δυσκολίες στη ζωή είναι ο συμβιβασμός με τις αλήθειες που μας προκαλούν απογοήτευση.
Οι ψυχολογικές καταστάσεις αυτού του είδους είναι πολύ συχνές και σήμερα έχουν αναπτυχθεί αποτελεσματικοί τρόποι θεραπείας. Πολλές φορές όμως είναι δύσκολο να βγούμε από αυτήν την κατάσταση μόνο με τις δικές μας δυνάμεις και τότε πρέπει να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας προκειμένου να λάβουμε πιο συστηματική βοήθεια. Η κατάθλιψη σήμερα αντιμετωπίζεται επιτυχώς τόσο φαρμακευτικά όσο και μέσω ψυχοθεραπείας, ενώ είναι δυνατόν να υπάρξει και συνδυασμός των δύο. Αν αποφασίσετε να συνεργαστείτε με έναν ειδικό ψυχικής υγείας η επαφή μαζί του θα σας επέτρεπε να εκφράσετε τα συναισθήματά σας και να τα επεξεργαστείτε μέσω των σκέψεων που τα προκαλούν. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι το να είναι η ψυχολογική μας διάθεση πεσμένη μπορεί να είναι πολύ επώδυνο, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι ουσιαστικά πρόκειται για μία ψυχολογική κατάσταση από την οποία μπορούμε να βγούμε. Περισσότερες πληροφορίες για την θεραπεία εκλογής για την κατάθλιψη θα βρείτε στη σχετική ερώτηση.
Πηγή: mpes.uoa.gr