Αρχική Καρτέλα 1 Καρτέλα 2 Καρτέλα 3 Καρτέλα 4 Καρτέλα 5
Τελευταία νέα

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Βενιζέλος: Πολιτική σταθερότητα

Με την επιλογή εγγύησης της πολιτικής σταθερότητας και της αποτροπής των πρόωρων εκλογών προσέρχεται σήμερα στο κορυφαίο ραντεβού με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά ο Ε. Βενιζέλος, μετά τις χθεσινοβραδινές ραγδαίες εξελίξεις που προκάλεσε το «όχι» του Φ. Κουβέλη στη συμφωνία για την ΕΡΤ.


Η αλυσίδα πυκνών γεγονότων μέσα σε ελάχιστες ώρες -από το πρωί χθες- περικύκλωσε την Ιπποκράτους, όπου στελέχη και βουλευτές εκλήθησαν να λάβουν θέση για την «επόμενη μέρα» σε ό,τι αφορά τη σχέση του ΠΑΣΟΚ με την τρικομματική κυβέρνηση και όλα τα πιθανά σενάρια.

Το «καυτό» ζήτημα της εξόδου από την ενδοκυβερνητική κρίση με αφορμή το «μαύρο» στην ΕΡΤ είχε ήδη καταγραφεί ως προτεραιότητα στο ΠΑΣΟΚ, παρότι δεν ήταν πανομοιότυπη η αντίδραση από το σύνολο των στελεχών.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ από την Τετάρτη το βράδυ είχε ενημερώσει τους στενούς του συνεργάτες ότι, αν και είχε απομακρυνθεί, όπως αντιλαμβανόταν, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, παρέμεναν σημαντικές εκκρεμότητες και ότι σε κάθε περίπτωση δεν υπήρξε τελική συμφωνία με τη συνυπογραφή των τριών πολιτικών αρχηγών.

Είναι αξιοσημείωτο, δε, ότι στη δεύτερη κατά σειρά σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης είχαν αποφασίσει να κρατήσουν κοινή γραμμή και να τη διατηρήσουν μέχρι τέλους - κάτι που δεν έγινε, αφού ο κ. Κουβέλης «στάθμευσε» στην άποψη για την επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων στην ΕΡΤ.

Είναι πασιφανές ότι η διαφαινόμενη νέα κυβέρνηση με τη συμμετοχή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλλάζει πλήρως το σκηνικό και επαναφέρει το κόμμα της Ιπποκράτους με ενισχυμένες ευθύνες στο υπουργικό συμβούλιο. Η απόφαση κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν - μέχρι σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες συνεδρίαζε η Κοινοβουλευτική Ομάδα και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, όπου ο Ευ. Βενιζέλος εισηγήθηκε «πολιτική σταθερότητα και όχι πρόωρες εκλογές». Σημαντικές επιφυλάξεις εξέφρασαν οι κ. Κ. Σκανδαλίδης, Θ. Μωραΐτης, Γ. Κουτσούκος και άλλοι, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν αναταράξεις στο εσωκομματικό τοπίο, καθώς αρκετοί ανέπτυξαν επιθετική στάση λόγω της «μονομερούς απόφασης του Σαμαρά που ήταν πλήγμα στη δημοκρατία».

«Η κατάσταση για τη χώρα, για την οικονομία, για τους πολίτες έχει καταστεί, δυστυχώς, ξανά ιδιαίτερα κρίσιμη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου και πριν απευθυνθεί στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

Κινήσεις αποκατάστασης
«Από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε να γίνουν κινήσεις αποκατάστασης και επανόρθωσης, με πρώτη και αυτονόητη κίνηση να επαναληφθούν οι εκπομπές της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης σε όλες τις συχνότητές της. Αυτό άλλωστε επιτάσσει η διαταγή του προέδρου του ΣτΕ, αυτό επιβάλλει ο σεβασμός της Δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου», ξεκαθάρισε σχετικά με την ΕΡΤ και την πρόταση Σαμαρά για την επαναπρόσληψη περίπου 2.000 εργαζομένων. Το κορυφαίο ζήτημα όμως κατά τον κ. Βενιζέλο είναι αυτό που αφορά στην πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα, στη διακυβέρνηση και στην επαναθεμελίωση της κυβερνητικής συνεργασίας.

Στα λεγόμενά του έδειξε με ευθύ τρόπο ότι για το ΠΑΣΟΚ η ατζέντα θα έχει ψηλά την ψήφιση του αντιρατσιστικού νόμου, του σχεδίου νόμου για την ανάσχεση της ανεργίας και μια σειρά εισηγήσεων για άμεσες κινήσεις σε όλους τους κρίσιμους τομείς. Μίλησε για θεσμική ισοτιμία των κυβερνητικών εταίρων και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει «να έχει ορίζοντα 4ετίας, χωρίς εκπλήξεις μεταξύ των εταίρων, χωρίς μικροκομματικούς υπολογισμούς».

Το κάλεσμα του κ. Βενιζέλου προς τη ΔΗΜΑΡ να συνεχίσει στην τρικομματική κυβέρνηση είχε δύο όψεις. Η μία είχε συγκεκριμένους όρους: «Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να ανεχθεί το μέσα-έξω. Το κατ' επιλογήν, το αλά καρτ. Το πληρώσαμε κι αυτό πάρα πολύ ακριβά, γιατί η δική μας συμπεριφορά είναι σταθερή, συνεπής, έντιμη, καθαρή».

Ποιοι είναι οι όροι που θα θέσει στον κ. Σαμαρά σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου; Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θέλει «να λειτουργούν οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί, το Κοινοβούλιο, το υπουργικό συμβούλιο, να λειτουργούν συντονιστικά όργανα των τριών κομμάτων με απόλυτη διαφάνεια και σοβαρότητα». Η φράση του: «Τρύπες στο νερό, για να κερδίσουμε φευγαλέες εντυπώσεις, δεν κάναμε, δεν κάνουμε», λέγεται ότι περιγράφει εν πολλοίς το πλαίσιο που ετοιμάζει για τη συμβολή του στην επανεκκίνηση της διακυβέρνησης.

Για τον ανασχηματισμό
Η συζήτηση βέβαια σήμερα, εάν και εφόσον συμφωνήσουν στον κορμό της επόμενης μέρας, θα αφορά στον ανασχηματισμό και στην πιθανή πια εξέλιξη να συμμετάσχει ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος στην κυβέρνηση ως αντιπρόεδρος.

«Η κυβέρνηση, όπως τη φανταζόμαστε και όπως τη θέλει ο κόσμος, πρέπει να είναι μια κυβέρνηση με εγγυήσεις προγραμματικές, οργανωτικές και προσωπικές. Πρέπει και η στελέχωσή της να είναι τέτοια που να πείθει πως αξιοποιείται ό,τι καλύτερο υπάρχει εντός και εκτός κομμάτων, εντός και εκτός Βουλής», υπογράμμισε εν τω μεταξύ στη δήλωσή του - που σημαίνει ότι εκτός από το ενδεχόμενο να ορκιστεί ο ίδιος αντιπρόεδρος, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στο σενάριο να προτείνει στελέχη και εκτός της ΚΟ.

Ερωτηματικό παραμένει το αν θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση πρώην υπουργοί, όπως οι Χρυσοχοΐδης, Σκανδαλίδης κ.ά., ενώ υπουργήσιμοι θεωρούνται βουλευτές όπως οι κ. Κουκουλόπουλος, Σαχινίδης, Μανιάτης, Κωνσταντινόπουλος, οι κυρίες Γεννηματά και Χριστοφιλοπούλου.





Πηγή: ethnos.gr

Disqus

Days Remaining:
Hours Remaining:
Minutes Remaining:
Seconds Remaining:
Blogger Wordpress Gadgets