Αρχική Καρτέλα 1 Καρτέλα 2 Καρτέλα 3 Καρτέλα 4 Καρτέλα 5
Τελευταία νέα

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Διαζύγιο Κουβέλη με την κυβέρνηση

Ανακοινώνοντας ότι στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δεν βρέθηκε κοινός πολιτικός τόπος για την ΕΡΤ στην πρόταση που κατέθεσε η ΔΗΜΑΡ, ο Φ. Κουβέλης χθες το βράδυ γνωστοποίησε το διαζύγιο του κόμματος με τον κυβερνητικό συνασπισμό.


«Δεν είναι θέμα διαδικαστικό, τυπικό, αλλά είναι ζήτημα δημοκρατικής ουσίας», δήλωσε ο Φ. Κουβέλης μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που κατέληξε σε αδιέξοδο.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος θα συνεδριάσουν σήμερα προκειμένου να λάβουν τις τελικές αποφάσεις, όπου αναμένεται να αποφασίσουν την παραίτηση των τεσσάρων υπουργών (Ρουπακιώτης, Μανιτάκης, Παπαθεοδώρου και Σκοπούλη) μαζί με τους γενικούς γραμματείς που έχουν οριστεί στην κυβέρνηση με προτάσεις της ΔΗΜΑΡ.

Η δήλωση του Φ. Κουβέλη ότι η ΔΗΜΑΡ «δεν εγκαταλείπει, δεν απομακρύνεται κατ' ελάχιστον από τη μεταρρυθμιστική της πολιτική, δεν απομακρύνεται από την πολιτική αναζήτησης των λύσεων μέσα στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα» ερμηνεύεται ως πρόθεση της ΔΗΜΑΡ να ψηφίζει τα νομοσχέδια στα οποία συμφωνεί και να διαφωνεί ή να παρέχει ψήφο ανοχής σε νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τις οποίες έχει αντίθετη άποψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κατέθεσε στον Α. Σαμαρά και στον Ευ. Βενιζέλο την πρόταση για δημιουργία άμεσα ενός διάδοχου μεταβατικού σχήματος της ΕΡΤ όπου θα επαναπροσληφθεί το σύνολο των εργαζομένων -περίπου 2.700 εργαζόμενοι- με τις συμβάσεις που είχαν στην ΕΡΤ και σε χρονικό διάστημα εντός 6 μηνών το ανώτερο να προχωρήσουν στην αξιολόγηση του προσωπικού και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις υπό την καθοδήγηση τριμελούς επιτροπής που θα αποτελείται από πρόσωπα κύρους.

Μετά την άρνηση του πρωθυπουργού να δεχτεί στο σύνολό της την πρόταση της ΔΗΜΑΡ ο Φ. Κουβέλης αποχώρησε από τη σύσκεψη, συγκάλεσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος και στα κομματικά γραφεία της Αγίου Κωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι η ΔΗΜΑΡ κατεβαίνει από το τρένο της κυβέρνησης. Η επιλογή της ΔΗΜΑΡ να ακολουθήσει σκληρή γραμμή στο θέμα της ΕΡΤ δεν αφορά αποκλειστικά το ζήτημα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. «Προηγήθηκε μια βίαιη κίνηση από τον πρωθυπουργό με την κατάργηση της ΕΡΤ και το μαύρο στις οθόνες. Η αποδοχή της πρότασής μας από τον πρωθυπουργό θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για την επανεκκίνηση της κυβέρνησης. Η άρνησή του αποτελεί δείγμα ότι η ΝΔ δεν επιθυμεί τρικομματική κυβέρνηση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο στο μέλλον να έχουμε τα ίδια φαινόμενα. Οι μονομερείς αποφάσεις πρέπει να αποσύρονται με τον ίδιο ηχηρό τρόπο που επιβλήθηκαν», αναφέρει ηγετικό στέλεχος της ΔΗΜΑΡ στο «Εθνος».

Βουλευτές και στελέχη του κόμματος σημειώνουν ότι η ΕΡΤ αποτέλεσε για τη ΔΗΜΑΡ τη βάση της σύγκρουσης με τη ΝΔ, αφού στο μέλλον έρχονται ακόμα πιο δύσκολες επιλογές, όπως για παράδειγμα οι σημαντικές διαφωνίες που έχει καταθέσει η Αγίου Κωνσταντίνου για το φορολογικό νομοσχέδιο.

Εντονο παρασκήνιο
Προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο πριν και μετά τις δηλώσεις Κουβέλη με τις οποίες η ΔΗΜΑΡ αποχώρησε από το κυβερνητικό σχήμα. Στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής που συγκάλεσε ο Φ. Κουβέλης χθες το απόγευμα στις 5.00 μ.μ. πριν από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ παρουσίασε τις προτάσεις Σαμαρά για λειτουργία της ΕΡΤ με περίπου 1.200 εργαζομένους και ζήτησε τις γνώμες των στελεχών του, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να συμφωνηθεί η απασχόληση 1.700 εργαζομένων στο νέο σχήμα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των παρόντων εξουσιοδότησαν τον Φ. Κουβέλη να παρουσιάσει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την πρόταση της ΔΗΜΑΡ με τη λογική ότι αποτελεί τη μόνη λύση για συμβιβασμό.

Νέα συζήτηση
Μετά το αδιέξοδο της συνάντησης των τριών και τις δηλώσεις του Φ. Κουβέλη πραγματοποιήθηκε νέα συζήτηση μεταξύ των στελεχών του κόμματος, όπου εκφράστηκαν σοβαρές αντιρρήσεις για τις επιλογές του προέδρου της ΔΗΜΑΡ από ομάδα στελεχών.

Με την ανακοίνωση από τον Ευ. Βενιζέλο ότι ο πρωθυπουργός έχει αποδεχθεί τη λειτουργία της ραδιοτηλεόρασης με 2.000 υπαλλήλους, τα μέλη της Ε.Ε. Λειβαδάς και Αντωνίου είπαν στον Φ. Κουβέλη να ξανασκεφτεί τη συμμετοχή στην κυβέρνηση, αφού ο Α. Σαμαράς κάνει αποδεκτή την πρόταση της ΔΗΜΑΡ σε σημαντικό βαθμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, είπαν στον Φ. Κουβέλη ότι «δεν σε στηρίζουμε στο αδιέξοδο». Μάλιστα ένας από τους λόγους που αναβλήθηκε η σύσκεψη των κομματικών οργάνων για σήμερα το πρωί αναφέρεται ότι ήταν και η στάση των συγκεκριμένων στελεχών.

Πηγές της Αγίου Κωνσταντίνου αναφέρουν ότι και ο γραμματέας του κόμματος και στενός συνεργάτης του Φ. Κουβέλη, Σ. Λυκούδης, είπε στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ ότι δεν είναι δυνατόν να αποχωρήσει το κόμμα από την κυβέρνηση αφού ο πρωθυπουργός δέχθηκε το 80% της πρότασής μας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο προβληματισμός του Γρ. Ψαριανού.

Στελέχη του κόμματος αναφέρουν ότι δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης των επιλογών του προέδρου, καθώς έγιναν ύστερα από απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής.




Πηγή: ethnos.gr

Disqus

Days Remaining:
Hours Remaining:
Minutes Remaining:
Seconds Remaining:
Blogger Wordpress Gadgets