Αρχική Καρτέλα 1 Καρτέλα 2 Καρτέλα 3 Καρτέλα 4 Καρτέλα 5
Τελευταία νέα

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ένα σημειολογικό αλλά και ταυτόχρονα βαθιά ουσιαστικό άνοιγμα προς την Εκκλησία έκανε η Ντόρα Μπακογιάννη, παραχωρώντας σήμερα το πρωί συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδας.


Η πρώην υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας αναγνώρισε τη διαχρονική συμπόρευση της ελληνικής κοινωνίας με την Εκκλησία, που αποκτά πρόσθετο περιεχόμενο στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, με την Ελλάδα να δοκιμάζεται και τους πολίτες να αναζητούν “λιμάνια” κουράγιου και αλληλεγγύης.

Η Ντόρα Μπακογιάννη στάθηκε στη δύναμη αλλά και τη δυναμική της Ορθοδοξίας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις διώξεις που υφίστανται χριστιανοί σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, και στον χριστιανικό κόσμο.

Η Ορθοδοξία είναι μία πάρα πολύ μεγάλη δύναμη. Περισσότερο απ όσο το έχουμε αντιληφθεί στην Ελλάδα. Είμαι πολύ αισιόδοξη για το μέλλον της.

Το ψήφισμα στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων στον αραβικό κόσμο το στήριξαν όλοι – και οι μουσουλμάνοι.

Χρειάζεται παγκόσμια – ευρωπαϊκή κινητοποίηση – για την προστασία των ανθρώπων που ξεριζώνονται λόγω θρησκείας.

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και για τα δικαιώματα των χριστιανικών μειονοτήτων στον αραβικό κόσμο. Αναφορά στις διώξεις στη Συρία και Αίγυπτο”, ήταν μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές αποστροφές της Ντόρας Μπακογιάννη στη συνέντευξη την οποία παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας.



Πηγή: agioritikovima.gr





«Δεν πρόκειται η Ευρώπη να αποδεχθεί τέτοιες συμπεριφορές σε βάρος των Χριστιανών»

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης κ. Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε σήμερα το πρωινό στον 89,5 και στη δημοσιογράφο Κατερίνα Χουζούρη για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τους διωγμούς που υφίστανται οι Χριστιανοί.

Ψήφισμα στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή κατατέθηκε σήμερα κατόπιν πρωτοβουλίας της κ. Μπακογιάννη σε συνεργασία με τη ρωσική αντιπροσωπεία. Σε αυτό γίνεται λόγος, εκτός από τις διώξεις χριστιανών κατά τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, στην απαγωγή των δύο ορθόδοξων επισκόπων, του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη και Αλεξανδρέττας Παύλου και του Συροιακωβίτη Μητροπολίτη Χαλεπίου Ιωάννη. Επίσης, εκφράζεται έντονη ανησυχία για τις ταραχές που απειλούν με αφανισμό τον Χριστιανισμό σε ολόκληρο τον Αραβικό κόσμο. Το εν λόγω ψήφισμα συνυπέγραψαν όλοι οι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, είκοσι αρχηγοί εθνικών αντιπροσωπειών και πάνω από 150 βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Για την πρωτοβουλία αυτή και για τη σημασία του ψηφίσματος τούτη τη χρονική ώρα η κ. Μπακογιάννη δήλωσε στον 89,5: «Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη ανησυχία και αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα στη Μέση Ανατολή δεν έχει συμβεί ιστορικά ποτέ! Η χριστιανική παρουσία στη Μέση Ανατολή είναι δύο χιλιάδων ετών. Υπάρχουν κοινότητες που δεν έφυγαν ποτέ από την περιοχή και ζούσαν αρμονικά με το μουσουλμανικό στοιχείο. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που καταγράφεται αυτού του είδους το κυνηγητό, μια προσπάθεια εξόντωσης των χριστιανικών κοινοτήτων. Με αφορμή λοιπόν την απαγωγή των δύο Ιεραρχών στη Συρία, αλλά και ταυτόχρονα την προσπάθεια εξόντωσης του Κλήρου στην περιοχή, καταθέσαμε φήφισμα με τον Ρώσο συνάδελφό μου και ήταν εντυπωσιακό ότι συμμετείχαν σε αυτό Καθολικοί, Προτεστάντες, αλλά και Μουσουλμάνοι συνάδελφοι, όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων, οι αρχηγοί των αντιπροσωπειών. Ήταν δηλαδή ένα ψήφισμα με τρομακτικά μεγάλη δυναμική!

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι εμείς που έχουμε μιλήσει πολλές φορές για τα δικαιώματα των μουσουλμανικών μειονοτήτων, έφτασε η ώρα να μιλήσουμε και για τα δικαιώματα των Χριστιανικών μειονοτήτων, οι οποίες σήμερα σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν προβλήματα από τη Μαλαισία έως τη Μέση Ανατολή. Όταν επισκέφθηκα τη Συρία – και αυτό έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν – ήταν ένα παράδειγμα συμβίωσης, ένα μέρος που υπήρχε απόλυτος σεβασμός για τους επικεφαλής όλων των Εκκλησιών. Σήμερα, λοιπόν, απειλούνται οι Χριστιανοί, ακόμη και σε περιοχές όπως η Αίγυπτος, όπου οι Κόπτες και οι Ορθόδοξοι αποτελούν δυναμικό κομμάτι της περιοχής.

Ήρθε η ώρα για την Χριστιανική κοινότητα, αλλά και για οποιοδήποτε μάχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, να προστατεύσουμε τους Χριστιανούς! Δεν πρόκειται ποτέ η Ευρώπη να αποδεχτεί μια τέτοια συμπεριφορά απέναντι στους χριστιανικούς πληθυσμούς στη Μέση Ανατολή».

Με αφορμή τα σημερινά δημοσιεύματα από το ρωσικό Τύπο που θέλουν τους δύο Αρχιερείς νεκρούς, η κ. Μπακογιάννη σημείωσε: «Έχουμε κινητοποιηθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολο να μάθουμε. Ευχόμαστε να είναι υγιείς, αλλά πρέπει να σας πω ότι υπάρχουν τέτοια φαινόμενα αγριότητας στην περιοχή, που πρέπει να κάνουμε την προσευχή μας! Είμαι σίγουρη ότι το Υπουργείο Εξωτερικών έχει κινηθεί προς διάφορες κατευθύνσεις. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι χρειάζεται μία παγκόσμια κινητοποίηση, σίγουρα πανευρωπαϊκή γι’ αυτό το θέμα, γιατί βλέπετε ανθρώπους να ξεριζώνονται από τα σπίτια που ζούσαν εκατοντάδες χρόνια μόνο για λόγους θρησκευτικούς. Αυτό είναι αδιανόητο που συμβαίνει και με όσα βιώνουμε στον τόπο δεν τα κουβεντιάζουμε αυτά. Πρέπει όμως να το κάνουμε, γιατί μας αφορά όλους!»

Κλείνοντας η κ. Μπακογιάννη είπε για το ρόλο και το μέλλον της Ορθοδοξίας: «Η Ορθοδοξία είναι μια μεγάλη δύναμη, πολύ μεγαλύτερη απ’ όσο έχουμε αντιληφθεί στην Ελλάδα τουλάχιστον. Σε άλλες χώρες αυτό έχει γίνει συνείδηση και το βλέπουμε στους Ρώσους, όπου κινούνται πολιτικά και γεωστρατηγικά με βάση την Ορθοδοξία. Είμαι αισιόδοξη για το μέλλον της Ορθοδοξίας, έχει ανταπόκριση ακόμη και στην περιοχή της Αφρικής, κάτι που δεν γνωρίζουμε εδώ στην Ελλάδα. Είναι και μία δύναμη αλληλεγγύης, όπως φαίνεται στη χώρα μας, είναι όμως και δύναμη αναπτυξιακή, γιατί κινητοποιεί κόσμο να γνωρίσει μνημεία της Χριστιανοσύνης και του πολιτισμού.

Πέρα λοιπόν από την πνευματική της δύναμη, που είναι αναμφισβήτητα μεγάλη, είμαι αισιόδοξη γιατί έχει και άλλου είδους χαρακτηριστικά, που θα βρουν απήχηση και στη νεότερη γενιά».




Disqus

Days Remaining:
Hours Remaining:
Minutes Remaining:
Seconds Remaining:
Blogger Wordpress Gadgets