Αρχική Καρτέλα 1 Καρτέλα 2 Καρτέλα 3 Καρτέλα 4 Καρτέλα 5
Τελευταία νέα

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Η ΘΕΛΗΣΗ Η ΚΑΡΔΙΑ Η ΝΟΗΣΗ !!!


Γράφει η Αλίκη Δαμασκηνού

Η θέληση έχει ως ιδανικό την ισχύ και την κίνηση αυτά επιζητεί.
 Θα μου πείτε ότι μπορεί να επιζητεί και την σοφία και την ευφυΐα και την ομορφιά...
 Όχι, όμως αυτά δεν ανήκουν στον τομέα της, είναι άλλες οι αρχές που τα επιζητούν αυτά.



 Η θέληση μπορεί να επιστρατεύεται για να αποκτηθεί η ευφυΐα ή για να δημιουργηθεί ένα έργο τέχνης, αλλά αυτό που επιθυμεί για τον ίδιο της τον εαυτό το μόνο πράγμα που την δελεάζει  είναι η ισχύς και η κίνηση.  Δεν θέλει την ακινησία  της αρέσει να ασχολείται με κάτι  να αγγίζει,  να κινείται,  μετακινεί τα πράγματα.  Όπως όμως και το φυσικό σώμα, έτσι κι αυτή δεν μπορεί να φτάσει την ιδανική της κατάσταση χωρίς τροφή και τροφή της θέλησης είναι η δύναμη. Όταν τρέφεται με δύναμη  η θέληση ενεργοποιείται, αλλά όταν δεν της παρέχουμε τροφή μαραζώνει. Και το στοιχείο που αντιπροσωπεύει για κείνη το χρήμα  είναι η κίνηση.  Ναι, ξεριζώνουμε από πάνω μας την ακινησία και την αδράνεια προκείμενου να δράσουμε  να τονωθούμε  να δραστηριοποιηθούμε. Αποκτώντας την συνήθεια να δρούμε και να κινούμαστε, η θέληση « αγοράζει» δύναμη και έτσι ισχυροποιείται. Και ξέρετε πια είναι η πρώτη ανάμεσα στις κινήσεις; Είναι η αναπνοή. Την στιγμή της γέννησής του το παιδί αναπνέει και από εκείνη την στιγμή ξεκινούν όλες οι αλλάς διαδικασίες...

 Για να βρούμε λοιπόν αυτού του είδους τα χρήματα  πρέπει να συνηθίσουμε να εξασκούμαστε στις ασκήσεις  γυμναστικής, αναπνοής και σε πολλές άλλες δραστηριότητες της καθημερινής ζωής. Θα μου πείτε: "Ναι αλλά εμείς ούτε καν είχαμε φανταστεί ότι οι ασκήσεις αυτές είχαν τέτοια δύναμη ανάπτυξης της θέλησης – νομίζαμε ότι ήταν φτιαγμένες για να δίνουν ζωτικότητα στο φυσικό σώμα, όπως και η χαρά στην καρδιά..". Κι όμως, βοηθούν πολύ και την θέληση, γιατί όλα έχουν σχέση μεταξύ τους. Για την ώρα διαχωρίζω τα διάφορα επίπεδα, αποδίδοντας στο καθένα τους αυτά που του ανήκουν, αλλά στην πραγματικότητα όλες αυτές οι αρχές είναι αδιαχώριστες.  Όταν αναπνέετε, όταν κάνετε ασκήσεις γυμναστικής και το σώμα ωφελείται και η υγεία βελτιώνεται, και η ευρωστία αυξάνεται  και επιπλέον αισθάνεστε  καλύτερα.

Η Καρδιά

Ο άνθρωπος διαθέτει μια ικανότητα να αισθάνεται και να συγκινείται,την οποία αποκαλούμε "καρδιά".

Αλλά καθόλου δεν πρόκειται για το ομώνυμο όργανο που μελετά η ανατομία και η φυσιολογία.  Η καρδιά όπως την εννοούν οι ανατόμοι  ως κύριο όργανο της κυκλοφορίας του αίματος  είναι ένα είδος υδραυλικής αντλίας – όμως το πραγματικό όργανο αίσθησης, είναι το ηλιακό πλέγμα. Όλοι οι Άγιοι  λένε ότι η πραγματική κατανόηση πηγάζει από την καρδιά,  και ουσιαστικά αναφέρονται στο ηλιακό πλέγμα. Από την άλλη, το ηλιακό πλέγμα είναι κατά κάποιο τρόπο το αντίστροφο του εγκεφάλου. Στον εγκέφαλο, η φαιά ουσία βρισκεται εξωτερικά και η λευκή ουσία εσωτερικά, ενώ στο ηλιακό πλέγμα συμβαίνει το αντίθετο.  Η λευκή ουσία είναι  απ' έξω και η φαιά ουσία είναι από μέσα.  Αναφέρθηκα σε αυτό μόνο και μόνο για να πω ότι, το ηλιακό πλέγμα περικλείει πλούτη και θησαυρούς ολόκληρους, θαμμένους από αμνημονεύτων χρόνων, και παρ’ όλο που οι άνθρωποι δεν το έχουν συνειδητοποιήσει και τόσο, στην πραγματικότητα από κει αισθάνονται και από κει καταλαβαίνουν.

Όσο για τον εγκέφαλο  αυτός κατανοεί τα πράγματα επιφανειακά, αντικειμενικά, θεωρητικά και γι’ αυτό πολλοί άνθρωποι εκφράζουν γνώμη επί κάποιων θεμάτων, χωρίς να τα έχουν πραγματικά αισθανθεί,  χωρίς να τα έχουν γευτεί.  Ενώ στην πραγματικότητα, μόνο όταν έχουμε ζήσει, αγγίξει, αισθανθεί, γευτεί τα πράγματα, μόνο τότε, τα καταλαβαίνουμε πραγματικά. Το ηλιακό πλέγμα λοιπόν είναι ένας κόσμος τον οποίο οι σύγχρονη επιστήμη δεν γνωρίζει ακόμα καλά, και τον οποίο δεν μένει παρά να εξερευνήσει.
Ας δούμε λοιπόν τώρα ποιο είναι το ιδανικό της καρδιάς.  Επιζητεί την πολυμάθεια, την γνώση,  ή μήπως τη δύναμη;  Τίποτα από όλα αυτά  Χρειάζεται ευτυχία, χαρά,  ζεστασιά, καθώς έρχεται και ζωντανεύει με την ζεστασιά.  Το κρύο την σκοτώνει. Όπου και να βρεθεί  αποζητά τη ζεστασιά μέσα στα άλλα πλάσματα.

Τροφή της καρδιάς είναι το συναίσθημα, κάθε είδους συναίσθημα-καλό, αλλά δυστυχώς και κακό.  Εμείς όμως θα πρέπει να περιοριστούμε, για αυτό κι εδώ, θα μιλήσουμε μόνο για τις καλές καρδιές,  οι οποίες τρέφονται με ευγενή συναισθήματα.  Το νόμισμα με το οποίο πληρώνουμε την ευτυχία και την χαρά είναι η αγάπη.   Όταν αγαπάμε αυτόματα η καρδιά μας τρέφεται.  Ευτυχισμένους δεν μας κάνουν τα πλούτη, η δύναμη και η ομορφιά, αλλά μόνο η αγάπη. Η αγάπη είναι που μας κάνει ευτυχισμένους.  Οτιδήποτε άλλο και να δώσετε στην καρδιά δε θα την ικανοποιήσει  παρά θα σας πει: ''Δώσε μου αγάπη '', γιατί με την αγάπη μπορεί να αγοράσει όλα τα άλλα. Με το που αγαπάτε κάποιον η αγάπη αυτή είναι χρήμα που σας επιτρέπει να "αγοράσετε" κάθε είδους αισθήσεις,και συναισθήματα. Χιλιάδες διαφορετικές αισθήσεις γεννιούνται κάθε μέρα από την αγάπη σας, Από την στιγμή που θα πάψετε να έχετε αγάπη, δεν θα έχετε πια ούτε χρήματα και τότε τέρμα, και οι αισθήσεις και τα συναισθήματα, τέρμα όλα!

Η νόηση

Ο άνθρωπος έχει επίσης νόηση, μυαλό, του οποίο το ιδανικό είναι να μαθαίνει, να κατανοεί.

Πράγμα που είναι πολύ σημαντικό, γιατί όταν αγνοείτε τη φύση των πραγμάτων  κάνετε  κακό στον εαυτό σας, μπερδεύεστε  μπαίνετε σε επικίνδυνες περιοχές από της οποίες θα σταθεί αδύνατον να βγείτε.  Για να φτάσει το ιδανικό της η νόηση  χρειαζεται τροφή και η τροφή αυτή είναι η σκέψη.  Βεβαία όταν λέω: ''σκέψη'' μπορεί κάλλιστα να εννοεί κανείς άσχημες σκέψεις, όπως συμβαίνει με την καρδιά γιατί και οι σκέψεις μπορεί να είναι πολλών ειδών. Όμως εδώ, μιλάμε για τις καλύτερες  τις ποιο φωτεινές σκέψεις  Η σκέψη λοιπόν είναι που τρέφει την νόηση,αν δεν σκεφτείτε, δεν καταφέρνετε να μάθετε, να δείτε τα πράματα ξεκάθαρα. Κάποιοι λένε: ''Γιατί να σπάμε το κεφάλι μας. Η πολλή σκέψη δεν κάνει κάλο, είναι επικίνδυνη, μπορεί κάνεις να τρελαθεί καμιά ώρα". Ναι, μπορεί και να τρελαθεί αν σκέφτεται με λάθος τρόπο, όμως η σκέψη είναι η καλύτερη τροφή για την νόηση  Αν δεν της δώσετε τροφή, αυτή σκοτεινιάζει, γίνετε αδύναμη-πράγμα που σημαίνει ότι την αφήσατε να πεθάνει της πείνας.

Για να αγοράσει όμως κάποιος τις καλύτερες σκέψεις, χρειαζεται χρήματα. Όλο κι έχουμε κάποιες σκέψεις, σκέψεις όμως παράξενες, τρέλες, με αποτέλεσμα όχι ιδιαίτερα εντυπωσιακό.  Οι ζητιάνοι  οι άστεγοι και οι φτωχοί δεν είναι σε θέση να πηγαίνουν στα καλύτερα εστιατόρια και να χορταίνουν με φρεσκομαγειρέμενο φαγητό, δεν τους το επιτρέπει η οικονομική τους κατάσταση, έτσι, αναγκάζονται να ψάχνουν για αποφάγια στους σκουπιδοτενεκέδες. Κατά τον ίδιο τρόπο, για να είναι κανείς σε θέση να αγοράσει τις καλύτερες σκέψεις πρέπει να είναι πλούσιος. Και ξέρετε για τι πλούτο μιλάμε; Για σοφία.  Αν δεν έχετε το χρήμα που ονομάζεται σοφία, τότε οι σκέψεις σας δεν θα είναι τίποτα παραπάνω από σκέτα φλούδια, μιλώντας μεταφορικά.

Μόνο η σοφία μπορεί να τροφοδοτήσει τη νόηση με τις καλύτερες σκέψεις, έτσι  ώστε να βρει το φως που ψάχνει.   Μόνο που η σοφία δεν είναι  όπως συχνά νομίζουμε, γνώσεις, επιστήμη, η πολυμάθεια.  Είναι μάλλον στάση ζωής. Καποια άτομα είναι σοφά χωρίς να έχουν λάβει καμιά μόρφωση, ενώ άλλα έχουν μεν πολλές γνώσεις στο κεφάλι τους, αλλά ίχνος σοφίας. Η σοφία είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης των πραγμάτων που σημαίνει κατά πρώτον να ξέρει κανείς να προσανατολίζεται και να επιλέγει την πλέον ενδεδειγμένη κατεύθυνση, και μόνο κατά δεύτερο λόγο μας οδηγεί στην επιστήμη  την καλλιέργεια τη γνώση  Οι σοφοί δεν τα ξέρουν όλα, δεν έχουν αγγίξει την απόλυτη και πλήρη ''επιστήμη''. Εξακολουθούν να μελετούν να μαθαίνουν  κι αυτό μπορεί να τους πάρει μια αιωνιότητα  γιατί η γνώση επεκτείνεται στο άπειρο... Η σοφία, αντιθέτως, μπορεί να αποκτηθεί μέσα σε μια στιγμή.

Η σοφία είναι χρυσός, χρυσός τον οποίο μας χαρίζει ο Ήλιος.  Ναι, η σοφία  αυτός ο πνευματικός χρυσός, προέρχεται από τον Ήλιο, μιλώντας συμβολικά, που αντιπροσωπεύεται από το Χριστό. Έξαλλου  για αυτό και οι άγιοι απεικονίζονται πάντα με φωτοστέφανο  επειδή  πολύ απλά  η σοφία είναι ένα φως που πηγάζει από μέσα τους...με το χρυσό αυτό, μπορεί κάνεις να αγοράσει το παν στον αόρατο κόσμο, όπως ακριβώς και με τον υλικό χρυσό  μπορεί να αγοράσει ο,τι υπάρχει πάνω στη Γη. Όταν παρουσιαστείτε στα καταστήματα κει ψηλά, θα σας ρωτήσουν:  ''Έχετε χρυσό;". Κι εσείς θα πείτε: '' Ναι." Τότε εκείνοι θα γεμίσουν τους σάκους σας με προμήθειες.  Αν πάλι δεν έχετε χρυσό δεν θα σας δώσουν τίποτα.

Disqus

Days Remaining:
Hours Remaining:
Minutes Remaining:
Seconds Remaining:
Blogger Wordpress Gadgets